Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så löser ni vardagsbråken

Vem ska gå upp på natten? Varför ska JAG alltid dammsuga? Varför kan DU aldrig...? Vi tar reda på om man kan lära sig att tjafsa bättre.

Foto: iStockphoto

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När två blir tre prövas relationen. Hur saliga vi än är över det lilla knyte som kommit till oss är det påfrestande för förhållandet att få barn: Vi vet ju inget om hur det är att vara förälder till just det här barnet. Vi vet inget om knodden vi fått. Vi behöver tid att hitta våra nya roller och lära känna det barn som kommit till oss. Det är bäddat för bråk.

– Under en övergångsperiod är det vanligt med fler konflikter i vuxenrelationen innan vi  anpassat oss till den nya situationen, säger Catarina Furmark, psykolog i ett småbarnsteam på Barn- och ungdomspsykiatrin i Solna samt konsult på bvc.

Vad vill vi egentligen säga?

Bråk är i sig inget farligt. Men om bråken hela tiden upprepar sig och handlar om samma sak, eller om man hackar på varandra, bör man fråga sig vad det beteendet står för. Vad man egentligen vill säga.

– Par som är överens om till exempel arbetsfördelning och sådant som har med barnen att göra är mer nöjda än andra, säger Catarina Furmark.

Hon brukar inte ge generella råd men har ändå några allmänna tips till alla småbarnsföräldrar, nämligen att låta saker ta sin tid och inte vara tidsoptimist, att förbereda så gott det går och försöka skapa bra och fungerande rutiner.

– Och att ta alla tillfällen i akt att sova och försöka minimera måsten och stress.

Att ofta bråka är enligt forskning ingen fara, så länge man oftare är sams än osams och ser till att fylla på relationen med omtanke och positiva upplevelser, enligt Catarina Furmark.

Artikeln publicerades i mars 2012.