Så hittar du din julefrid

Julen är en av våra största högtider. Förväntningarna är höga, barnen ska tindra och släktingar ska umgås. Men juletid är också konflikternas tid: 88 procent av er som deltagit i Föräldrapanelen uppger att det blir tjafs om hur och var julen ska firas.

Frågar man svenska småbarnsföräldrar så bråkar och tjafsar vi aldrig så mycket som i jultider. I Vi Föräldrars föräldrapanel, där vi frågade 1 155 småbarnsföräldrar (157 pappor, resten mammor) om deras inställning till julen svarade 9 av 10 familjer (88 procent) att de bråkar om julen och var fjärde kvinna uppger att hon tycker att mannens släkt är jobbig. Ändå drar sig många för att helt bryta mot
traditionerna och fira jul på sitt eget sätt. Vi har frågat barn- och familjepsykologen  Malin Alfvén om vad man kan göra för att minska sin julångest och kanske undvika några av de vanligaste julbråken:
– Julen är så mycket ångest, stress kring julklappar, var man ska vara och vem man ska fira med. Det finns så otroligt mycket förväntan kring julen och julfirandet och det går liksom inte att komma ifrån. Affärerna börjar julpynta redan i oktober och vi blir överösta av julstämning flera månader innan
jul, säger Malin Alfvén.

Är det över huvudtaget möjligt att inte ha så höga förväntningar på julen?
– Nej, det tror jag inte. Julen är vår största högtid, alla ska vara tillsammans och alla ska vara glada, men man kan inte tillfredsställa allas önskningar och ibland krockar det. Ju förr man inser att det inte blir som man tänkt sig desto bättre.
Är det oundvikligt att det blir krockar när föräldrar, barn- och barnbarn samlas under ett tak?
– Ja det tror jag. Visst ska man försöka få det att funka men om det nån gång verkligen blir sådär helt perfekt och konfliktfritt så tror jag att man ska se det som ett lyckligt undantag. Det behöver inte vara stora saker man irriterar sig på men något litet småtjafs tror jag inte man kan komma ifrån.

Olika regler irriterar
I undersökningen framgick det att många småbarnsföräldrar irriterar sig på att far- och morföräldrar har andra regler och till exempel låter barnen äta för mycket godis eller på annat sätt bryter de rutiner man har arbetat fram med sina barn, något som blir extra tydligt i juletider.
Hur vet man egentligen vems regler som gäller när man är tillsammans allihop?
– Den man är hemma hos får bestämma vilka regler som gäller. Är man alltid på samma ställe och firar jul, ja då är det de reglerna som gäller. Sen ska man ju komma ihåg att julafton är en sån där dag som mest består av undantag, det är inte en vanlig dag och då kan man också vara lite mer tillåtande.
Att den som håller i julfirandet också får bestämma reglerna är förmodligen det enklaste sättet att undvika bråk.
– Barn förstår att olika regler gäller på olika ställen. Att man inte får göra samma sak hemma som hos mormor och morfar är inget konstigt. Sen tycker jag förstås att mor och farföräldrar ska kunna anpassa sig lite efter hur barnfamiljen fungerar, men man kan inte kräva att exakt samma regler ska gälla borta som hemma.
– För många handlar julen om att umgås med släkt och vänner men om man blir stressad av att försöka tillfredsställa allas olika viljor och åka fram och tillbaka under julen, kan man välja att fira jul själv. Det går ju faktiskt att umgås med släkt och vänner på andra dagar och på andra vis än bara just vid jul, säger Malin Alfvén.

Ett annat sätt är att man firar jul hemma och bjuder hem släkten i stället för att åka till dem, om man orkar hålla i alla förberedelser förstås.
– Det är ju då man får bestämma själv.

Ofta börjar blivande föräldrar diskutera julfirandet redan innan barnet är fött. Hur och var man ska fira jul är kanske inte alldeles självklart och man har olika traditioner som ska smältas ihop. Men hur gör man med det dåliga samvetet om man väljer att inte vara hos far-och morföräldrar under julen?
– Antingen tar man julen som den kommer och härdar ut även om allt inte är fantastiskt eller så väljer man att fira jul på sitt eget sätt. Det dåliga samvetet går inte att komma ifrån.

Vad händer om partnern inte kommer överens med svärföräldrarna? Måste man ta ställning?
– Det är svårt, självklart vill man ju inte stöta sig med någon, men ur barnens perspektiv är det viktigt att de får ha en relation till både sina far- och morföräldrar oavsett vad man tycker om dem. Trots allt är det vi som är vuxna och då får vi anpassa oss. Kan man inte göra ett undantag för barnens skull?
Så man kan inte välja bort att fira med ena halvan av släkten för att man inte tycker om dem?
– Nej i första hand tycker jag att man ska tänka på barnen, de har rätt att ha en relation till både far- och morföräldrar.

För mycket julklappar
För många är det ett sätt att visa kärlek att överösa barnbarnen med julklappar men det är inte alltid som den stora mängden leksaker bara är till glädje, om man sagt till mor- och farföräldrar att de inte ska köpa så många leksaker kan det kännas frustrerande när barnens presenthögar växer sig oöverstigliga.

Ungefär en tredjedel av föräldrarna i panelen har reagerat över att far- och morföräldrarna ger för många och onödiga presenter. Vad ska man göra om man tycker att barnen får alldeles för många julklappar?
– För det första så är det inte bra för barnen att få för många julklappar, de glädjer sig inte mer för att de får många julklappar. Som förälder har man absolut rätt att gå in och begränsa hur många julklappar man vill att barnen ska få, säger Malin Alfvén.
– Säger man att barnen bara ska få tre julklappar var så tycker jag att far- och morföräldrar ska rätta sig efter det. Det finns många andra sätt att skämma bort sina barnbarn på. En bra idé kan vara att tipsa släkten om att ge barnen upplevelser eller andra saker i stället för julklappar. Ett par dagar hos mormor och morfar, ett biobesök eller en dag på till exempel Skansen kan vara minst lika roligt att få som en hög leksaker, och dessutom uppskattat av föräldrarna.

För den som har separerat är julfirandet ofta ångestfyllt och jobbigt. Eftersom julen är en av våra största och viktigaste högtider kan det kännas extra mycket första gången man måste fira jul utan sina barn. Även om separationen varit av den mindre smärtsamma sorten kan julfirandet vara en källa till bråk och sårade känslor.
Hur ska man göra för att julfirandet inte ska bli så smärtsamt om man är nyseparerad?
– Hur och var man ska fira jul är en av de första frågorna som kommer upp när man separerat och ju mer man kan tänka igenom det innan desto bättre blir det. Min erfarenhet är att nyseparerade börjar fundera på julfirandet allt tidigare och det är bra, säger Malin Alfvén.
– Om man har möjlighet kan det vara bra att dela upp julfirandet så att barnen får fira jul både med mamma och pappa, fast på olika dagar. Barn är väldigt anpassningsbara och bryr sig inte så mycket om ifall man är hos mamma på julafton och pappa på juldagen eller tvärtom.

Ge bort en upplevelse i stället

En upplevelse håller ofta längre än ytterligare en leksak. Här tipsar Malin Alfvén och journalisten Kristina Hofsten, som tillsammans skrivit Barnbarnsboken, om olika saker man kan önska åt barnet i stället för saker:

– Ett simhallsbesök
– Gå på bio, teater, dansföreställning eller konsert tillsammans.
– Ta en tur till en bondgård på landet och hälsa och titta på djuren.
– Gå på restaurang, fika på trendigt café eller gammaldags konditori.

– En dag i dina spår. Gör en utflykt och besök ställen där du bodde som barn och berätta hur det var då. Visa var du gick i skolan och var ni handlade mat. Barn gillar att höra om hur det var förr i tiden.

Ur barnbarnsboken av Malin Alfvén och Kristina Hofsten

3 tips för en lugnare jul:

– Prata igenom i god tid hur ni vill fira julen. Ska familjen åka till släkten eller bjuder ni hem släkten till er? Eller firar ni själva?
– Sätt en gräns för hur många julklappar barnen ska få. Oändligt många julklappar gör varken barn eller föräldrar glada.
– Den som ordnar julfirandet bestämmer reglerna. Det är till exempel inte hela världen om barnen får äta sig mätta på godis en dag om året. 


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren