Rädd för samlag


Rädd för samlag

Fråga

Det har snart gått cirka 7 månader sedan jag fick min underbara pojke. Det var en ganska jobbig förlossning och jag sprack ordentligt.
Efteråt har jag haft en del komplikationer.
Så till problemet. Min man och jag har inte haft sex ännu. Det beror på att jag är så fruktansvärt rädd för smärta, för att det ska göra ont. Detta trots att jag vet att det inte kommer att göra det.
Jag har heller inte någon direkt sexlust. Hur ska jag göra för att komma över detta?
Det har börjat bli en ganska jobbig situation hemma.

Ensam

Svar

Det är inte ovanligt att man har svårt att hitta tillbaka till ett fungerande samliv efter det att man fått barn.
Att försöka skapa tillfällen då man inte är för trött och inte störs av barnskrik kan vara viktigt, men oftast väldigt svårt.
Att ha sex med varandra utan att ha penetrerande samlag kan vara ett sätt att hitta tillbaka.
Det är mycket viktigt att kvinnan hinner känna lust så att slidans körtlar hinner utsöndra den vätska som sedan fungerar som glidmedel. Dessutom är det viktigt med lustkänslan för att slidans väggar och blygdläppar ska bli blodfyllda. Då minskar risken för att det ska vara smärtsamt vid samlaget.
Ofta påverkar amningshormonerna slidslemhinnan negativt genom att den blir torr och lite skör.
Man kan för att avhjälpa detta använda östrogenkräm (Ovestrin) som finns att köpa receptfritt på apoteket. Den gör att slemhinnan blir tjockare och mer eftergivlig.
Om man är rädd för smärta kan det ibland kanske vara en hjälp att själv känna med ett finger för att undersöka om det går bra utan att det gör ont.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!