När mannen tappar lusten

När mannen tappar lusten…

Fråga

Jag och min fru har en tjej på fyra år som är den största glädjen i våra liv.
Sedan vi fick vår dotter har vårt samliv förändrats. Det gäller framför allt den sexuella delen. Vi har inte sex lika ofta som tidigare (1–3 gånger i veckan). Nu blir det kanske 1–2 gånger i månaden. Det är framför allt jag som har förlorat lusten.
Det som har skett är nog att jag blivit mindre intresserad av sex, helt enkelt. Det är också så att jag inte känner lika mycket när vi har sex. Det kanske kan bero på att min fru blivit ”större därnere” efter förlossningen. Svårigheten att få tid och lugn för oss själva har också påverkat mig.

Även jag har förändrats kroppsligt. Jag har inte samma ork som tidigare då jag tränade lite innebandy och styrketräning. Kanske har det gått lite slentrian i förhållandet också, efter några år. Vet att när vi har mysigt ihop, så njuter jag en del, trots att jag inte känner som förut. Vet också att jag fortfarande tänder, men
ibland på andra, även om jag är mycket trogen min fru.
Vill helst hitta tillbaka till att tända på min fru. Undrar vart man kan vända sig som kille om man behöver prata mer om sådana här saker.

Pappan

Svar

Det första jag tänker på när jag läser ditt brev är vad din fru anser. Är hon också missnöjd? Kan ni samtala öppet om detta eller känns det svårt?
Du skriver att ni har en tjej på fyra år som är den största glädjen i era liv. Självklart är det en oerhörd lycka att få barn, men jag undrar hur stor plats ni låter henne ta i era liv?
Barn mår bra av att ”bada” i mjuka vågor av att föräldrarna har stor glädje i varandra – oavsett barnet. Det kan bli väldigt tungt för ett barn att känna att det måste ge föräldrarna glädje. Hur går det då när barnet är argt, surt eller ledset? Känner barnet att det är okej att uttrycka det?
Oavsett om din fru också är missnöjd med ert samliv eller inte, verkar det som om ni behöver samtala om den nuvarande situationen med varandra. Utan skuldbeläggande. Samtal där ni kan få hjälp att hitta fram till ett mer tillfredsställande samliv för er båda. Om det känns svårt, kan ni vända er till en familjerådgivare.
Du funderar i ditt brev på om kroppsliga förändringar på grund av ålder och förlossning kan vara förklaringen. Visst förändras vi alla över tid, men det leder inte nödvändigtvis till ett sämre sexliv. Det är tvärtom vanligt att den sexuella förmågan blir allt bättre med åren, på grund av ökad erfarenhet!
Du frågar även vart du som man kan vända dig. Ett förslag är riksorganisationen Manscentrum.

Du finner dem i telefonkatalogen eller på nätet: www.manscentrum.se

Lena Melin

Ställ en fråga


Klicka här!