Mina föräldrar röker


Mina föräldrar röker

Fråga

Jag är en väldigt lycklig mamma till en fem månader gammal liten kille. Jag och min sambo undrar hur vi ska agera mot mina föräldrars rökning inomhus? Vår lilla killes mormor och morfar älskar honom över allt annat och skämmer bort honom otroligt mycket. Problemet är att de röker och deras lägenhet är en inpyrd rökkammare.
Eftersom vi är väl medvetna om vilka skador passiv rökning kan ge, så vill vi inte att vår lilla bebis ska vistas i denna rökiga miljö. Mina föräldrar kommer aldrig att kunna sluta röka, men varför förstår de inte att de ska röka på balkongen eller i alla fall under fläkten? Jag är så orolig för vår sons små lungor, och tänk när han börjar krypa eller när han går och det står askkoppar och fimpar överallt.
Samtidigt vill jag förstås också att han ska få träffa sin mormor och morfar som är helt tokiga i honom. Jag får skuldkänslor över att ta upp problemet eftersom de alltid ställer upp och är så snälla.

Fundersam mamma

Svar

Du har skrivit ett så ömsint och kärleksfullt brev om dina bekymmer med dina rökande föräldrar. Egentligen skulle du kunna skicka just detta brev som du skrivit till mig till dina föräldrar och jag skulle bli mycket förvånad om de reagerade negativt. Jag tror de skulle förstå.
Förvånad är jag däremot över att de inte redan, då du väntade barn, ändrade på sina rökvanor. De allra flesta mor- och farföräldrar är noga med att röka under fläkten eller utomhus och att fimpa säkert.
Och om några år kommer säkert deras barnbarn försöka övertala dem att dra ner på rökandet eller sluta helt, eftersom han vill att mormor och morfar ska leva länge. Barn lär sig tidigt hur farligt det är med cigaretter.
Så som sagt, mitt råd till dig är att skriva till dina föräldrar. Det är ofta lättare att ta emot ett brev om ett känsligt ämne.
Då kan man reagera i sin ensamhet, tänka igenom det hela och i bästa fall ge ett genomtänkt svar till avsändaren.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!