Min sambo kan inte sluta dricka


Min sambo kan inte sluta dricka

Fråga

Jag är mamma till en son på 5 månader. Det känns som om jag har blivit tvingad att ta ett fruktansvärt beslut, nämligen att flytta ifrån barnets far.
Sedan vårt barn föddes har min sambo druckit mer och mer. De senaste två tre månaderna har han knappt varit hemma.
När jag försöker prata med honom blir det bråk. Frågar jag varför han beter sig så här får jag olika svar varje gång. Först var det vår sons fel, sedan min mammas och nu mitt.
Han har försökt ta tag i sitt liv, men klarar inte av att sluta dricka. Han går inte till jobbet och hjälper varken till praktiskt eller ekonomiskt. Jag har fruktansvärda skuldkänslor för att jag lämnar honom, trots allt älskar jag honom.
Gör jag rätt? Jag beslutade mig för att skriva på kontraktet till min nya bostad mest för att min son ska slippa lära känna sin far när denne är onykter, samt för att slippa alla bråk. Kan han ändra sig?

Gör jag rätt?

Svar

Jag blir så imponerad av ditt brev! Vilken styrka du har och vilket klokt val du har gjort. Du har verkligen försökt allt. Och nu har du kommit fram till att det är bättre att leva själv med sonen än att leva i ett destruktivt förhållande, eftersom det inte är bra varken för dig eller för ert barn.
Att växa upp i ett hem med mycket alkohol och bråk är inte bra, det vet vi. Barnen lägger ofta skulden på sig själva och tänker till exempel att om de bara var snällare, skulle pappa inte dricka så mycket eller då skulle inte pappa och mamma bråka så mycket. Den enda lösningen på ert problem är att din sambo kommer fram till att det bara är han som kan förändra sitt liv. Så länge han skyller på andra kommer han inte sluta att dricka. Det du skriver om din sambo stämmer väl in på beskrivningen av en alkoholist. Och visst kan han ändra på sig. Om han blir nykter och du känner igen den man du blev kär i, finns möjligheterna kvar för honom att bli en bra pappa och man.
I varje större stad finns AA, Anonyma Alkoholister. De stöttar även anhöriga. Telefonnummer finns i telefonkatalogen. Men som läget är just nu har du som sagt gjort ett riktigt och modigt val, tycker jag.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!