Min sambo gör ingenting


Min sambo gör ingenting

Fråga

Jag är sambo och vi har en son på 10 månader. Min sambo hjälper mig inte ett dugg med något. Han förväntar sig att jag ska diska, laga mat, städa och passa vår son medan han sitter och tittar på filmer och spelar dator och festar med sina kompisar. Han tycker han är trött när han har jobbat, han jobbar halvtid. Men han var precis likadan innan han fick jobb.  Jag är så otroligt trött på att ha det så här. Det känns som om jag har två barn att ta hand om. Men jag vågar inte flytta ifrån honom eftersom jag är rädd att han ska få ha vår son hos sig ibland.
Han kan inte ta ansvar, han lägger knivar och liknande framme. Han vill aldrig passa vår son. Om jag vill träffa mina kompisar en kväll säger han att jag är en dålig mamma fast jag bara varit från min son fyra gånger. Han tycker att en mamma ska vara med sitt barn 24 timmar om dygnet, men det behöver inte han. Han är hemma när han har lust, säger han.
Är det fel av mig att vilja göra något själv ibland? Jag bryter ihop snart, men vet inte vart jag ska vända mig med mina funderingar runt detta.

Ensam mamma

Svar

En av de vanligaste anledningarna till att vi kvinnor skiljer oss från våra män är att vi inte vill vara mamma till två barn, som du skriver. En tonåring och en baby. Fast jag föreställer mig att de flesta tonårskillar måste hjälpa till mer hemma än vad din sambo gör hos er. Och hjälpa till förresten, vi borde ju hjälpas åt med allt arbete hemma.
Men verkligheten ser som sagt ofta ut som hemma hos dig och så småningom separerar vi från våra ”tonårssambos”. Lagen som då gäller ser separationen utifrån barnets synvinkel och rättigheter. Den säger att varje barn har rättighet att träffa både sin mamma och pappa. Det gäller antingen vi har gemensam eller enskild vårdnad. Ett undantag är om det förekommer misshandel i familjen. Men även då får barnet oftast träffa den andra föräldern, fast tillsammans med en kontaktperson.
En pappa kan förstås avstå från att träffa sitt barn. Han kan också komma och hälsa på mor och barn. Det finns nämligen ingen lag som säger hur ofta och var ett barn ska få träffa den andra föräldern; det måste man göra upp om tillsammans. Blir det bråk om detta vänder man sig till socialkontoret och får ett så kallat samarbetssamtal. Där gör man upp om vad som är bäst för barnet.
Till sist: självklart har även mammor behov av att göra saker på egen hand. Egentligen borde det vara en rättighet. Alla måste få tanka egen tid ibland, eftersom det faktiskt gör oss till både bättre mammor och människor.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!