Min man vill inte ha sex


Min man vill inte ha sex

Fråga

Jag och min sambo är båda under 25 år. Vi har en underbar son tillsammans som är 18 månader.
Innan jag blev gravid var vårt sexliv kanon. Vi ville båda två ha sex ofta, ibland flera gånger om dagen.
Under min graviditet minskade vi ner på sexlivet och det är väl ganska naturligt. Jag fick även blödningar efter att vi haft sex och det skrämde både honom och mig.
Efter att vår son föddes har sexlivet dött ut totalt. Vi har haft sex några gånger men under framkrystade former. Nu till det stora problemet: Jag vill så gärna. Men han vill inte.
I över ett år har han kommit med olika ursäkter.
Det här är det enda som är problematiskt mellan oss och det känns hemskt att bråka om. Men jag blir så sårad när han inte vill ha mig nära. Jag har försökt med allt och lite till men ingenting funkar.

Varför vill han inte?

Svar

Det är ett viktigt problem du tar upp. Det är svårt för många nyblivna föräldrar att hitta tillbaka till samlivet efter förlossningen. Ibland är det tiden som inte räcker till, medan det också kan vara så att man helt enkelt är för trött för att orka tänka på något annat än sömn när det äntligen finns lite tid över. Det är viktigt att man försöker skapa tillfällen att vara tillsammans, kanske skaffa barnvakt någon kväll.
Det händer att mannen i ett förhållande kan få väldigt obehagliga upplevelser av att ha sett sin kvinna blöda under graviditeten. Om blödningen startade i samband med sex så är det lätt att upplevelsen knyts till detta.
En viktig början är att försöka tala med varann om problemen. Om man inte själva kommer vidare så finns det hjälp att få. Man bör då söka hjälp hos en sexualrådgivare eller sexterapeut. I vissa fall kan Kvinnoklinikernas psykosociala enheter erbjuda hjälp.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!