Måste vi sluta ha sex?


Måste vi sluta ha sex?

Fråga

Jag skulle vilja fråga er om vilka samlagsställningar som passar bra under en graviditet. Jag är nu i vecka 18 med andra barnet och har redan hunnit bli ganska stor om magen.
Hittills har jag och min man klarat av att hålla oss till missionärsställningen, men nu känner jag att det inte går mer. Vid det senaste samlaget i den positionen kändes det som om min mans penis tryckte hela slidgången och livmodern upp mot magen. Det gjorde inte ont, men kändes obehagligt. Dagen efter hade jag lite tyngdkänsla i underlivet. Vad kan den bero på och är det farligt?
Vi har provat skedställningen där mannen kommen in i kvinnan bakifrån, och båda ligger på sidan, men det funkar inte för oss. Jag vågar inte sitta ovanpå min man, eftersom han då kommer så djupt in.
Vi är lite oroliga för att vi måste sluta ha sex under resten av graviditeten, eftersom vi inte hittar någon ställning som fungerar och känns bra.
Vi behöver tips på hur vi kan göra och få veta vad tyngdkänslan berodde på.

Älskande par med stor mage

Svar

Att rekommendera en särskild samlagsställning är svårt. De ställningar du beskrivit är de man brukar tala om att man kan pröva. Men det är ju ni som måste känna vad som passar er. Det är ju mycket individuellt vad man tycker om och hur man vill ha det.
Du frågar i ditt brev om det är farligt att ha samlag – och svaret är nej. Det är inte farligt att ha samlag om graviditeten är normal.
Den tyngdkänsla du beskriver kan bero på en ökad svullnad/blodfyllnad efteråt. Men det är inte farligt med samlag i sig.
Dock kommer magen att vara ”i vägen” så någon alternativ ställning kan väl kanske fungera bättre på sikt.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!