Kuratorn: ”Sex ökar sexlusten”

Här är kuratorns tips på hur du under småbarnsåren kan få ett bättre sexliv.

Ju mer man är nära varandra i ett förhållande, desto närmare varandra vill man vara också i framtiden.

– Närhet föder närhet, helt enkelt, säger Anette Hamrelius, kurator och socionom på Sesammottagningen, Hudkliniken på Danderys sjukhus. 
Men det behöver inte alltid handla om sex.

– Sluta inte vara nära varandra, säger Anette Hamrelius. Sexlivet är en viktig del av ert gemensamma liv, och det hjälper även till att upprätthålla parrelationen och vi-känslan.

Här är hennes tips för samlivet med ett nyfött barn och under de hektiska småbarnsåren:

  • Vänta inte för länge. Prova även om det känns lite främmande. Väntar man för länge kan det kännas svårt att hitta tillbaka.
  • Prata med varandra. För de allra flesta är det en stor omställning i livet att få barn. Bli en positiv egoist! Berätta för din partner vad du vill och inte vill, var lyhörd och försök mötas så att båda tycker det känns bra.
  • Sänk prestationskraven. Tidigare fanns kanske både lust och ork för romantiska middagar, långa förspel och penetrerande samlag. Nu kan en snabbis medan barnen sover middag, självtillfredsställelse eller gemensam onani vara gott nog. Sex måste inte heller vara jämbördigt varje gång: Ibland kan det räcka med att ta emot eller ge sin partner tillfredställelse.
  • Närhet föder närhet. Lusten ökar alltså när man har sex. Den kommer (oftast!) inte som en blixt från klar himmel, utan är något man kan behöva jobba på. Sexlivet behöver både tid, utrymme och engagemang.
  • Dra ner på kraven. Många vill både göra karriär på jobbet, ha ett perfekt hem, hinna med träning och ett rikt socialt liv. Inte konstigt då att känna att man inte har någon ork kvar för sex. Dela på ansvaret hemma. Kanske var en blombukett en kärlekshandling förut, nu kan det vara att röja upp i köket eller natta barnen medan partner får en stunds egentid. Minskad stress och press ger utrymme för lusten att växa.
  • Testa glidmedel! Efter förlossningen och under amning är slemhinnorna sköra, då kan glidmedel underlätta. För många är glidmedel en positiv erfarenhet för resten av livet.