Så får man kärleken att överleva småbarnsåren

Ja, det är svårt att ha en liten bebis OCH en fantastisk parrelation, samtidigt. Men det finns några enkla saker man kan tänka på för att få kärleken att hålla, menar experterna.

När blöjor läcker, sömnen tryter och bebisskriken ekar mellan väggarna är det som upplagt för gräl – något som det inte pratas överdrivet mycket om innan man får barn. Men istället för att sväva i en rosa bubbla kan man hamna i ett skyttegravskrig med sin partner om vem det är mest synd om.

De sena (eller absurt tidiga) timmarna med sömnvägrande bebis kan vara laddade, det vittnar många föräldrar om. Att man fräser åt varandra när bebisen håller låda under småtimmarna och man inte hittar nappen eller våtservetterna eller snuttefilten är mycket vanligt.

Malin Hansson är doktorand i vårdvetenskap och har studerat om nyblivna föräldrar separerar eller inte.

Malin Hansson, doktorand i vårdvetenskap

Vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har det gjorts en omfattande studie om vad som får förstagångsföräldrar att separera eller stanna kvar. Forskningen visar att faktorer som sliter på relationen under den första tiden med bebis är anspänningen och stressen som kommer av det nya ansvaret samt brist på intimitet och kommunikation mellan föräldrarna.

Malin Hansson är doktorand i vårdvetenskap och en av dem som arbetat med studien. Hon berättar att ytterligare en aspekt, som gör den första föräldratiden skakig för många par, är att skillnader i intressen, personligheter och värderingar kommer upp till ytan på ett annat sätt när man får barn tillsammans. Olikheter som inte spelat så stor roll så länge man bara var två vuxna blir något annat när de ska börja omsättas i barnuppfostran och förhållningssätt till barnet. Om den ena i ett par är superauktoritär och den andra mer av en följsam hippie ligger inte bråket långt borta.

Kommunikation viktigt i relationen

Dessutom kan själva förväntningarna på hur den första bebistiden ska vara bidra till att lägga sig som en enorm våt babyfilt över stämningen och humöret. När den rosa bubblan uteblir gungar marken.

Monica Ek rä legitimerad psykoterapeut och jobbar med parterapi.

Monica Ek, legitimerad psykoterapeut.

– Förväntningarna kväver nästan en del föräldrar. Man måste få tycka att det svårt, konstigt, förvirrat och jobbigt. Man har ju ingen aning om vad man ger sig in i innan man blivit förälder, säger Monica Ek, legitimerad psykoterapeut vid Parterapeuterna Stockholm som har arbetat med par och familjer i många år.

I sitt arbete fokuserar Monica på vidareutveckling av relationer i ansträngda livsskeden. Hon betonar att det viktiga för att en relation ska klara sig genom en tuff period är kommunikationen. Men den kan lätt glömmas bort när man är trött; då är det lättare att scrolla på telefonen än att starta ett riktigt samtal.

– Och så sitter man och tittar på Facebook och ser hur mysigt alla andra har det istället, säger hon.

Hennes råd är att man ska försöka få tid tillsammans. Har man möjlighet till barnvakt så att man kan gå ut och ta en promenad eller en fika är det utmärkt, men annars får man ta vara på de stunder som ges när barnet sover, och då verkligen se till att ge varandra odelad uppmärksamhet.

LÄS OCKSÅ: Hur påverkas barnen av att föräldrarna bråkar?

”Första året med bebis är ett prövoår”

Även den rent fysiska omställningen spelar in under den första tiden med bebis. När grundläggande saker som sömn, matro och möjlighet att tänka klart en tanke svajar är det svårt att vara sitt bästa jag. Små saker kan bli stora och bakom ilska över en glömd soppåse kan rymmas en förtvivlad längtan efter bekräftelse i sitt föräldraskap eller en sorg över att man just nu inte har tid för varandra.

Janne Wendin, terapeut och familjerådgivare.

Janne Wendin, terapeut och familjerådgivare.

– Man är inte så generös mot sin partner när man är anspänd, trött och stressad. Och om någon klagar på att diskmaskinen inte är tömd svarar man knappast ”Åh, älskling vad du är fin”, säger Janne Wendin, terapeut och familjerådgivare vid Familjerådgivningen City i Stockholm som har arbetat med nyblivna föräldrar i många år .

– Det första året med bebis är verkligen ett prövoår, och tar man sig igenom det har man goda förutsättningar att hålla ihop i framtiden. Men det gäller att se varandra och emellanåt få tag i den där ursprungskärleken och grundsamhörigheten, säger Janne Wendin.

Han betonar att målet inte är att sluta bli arg, det måste man få bli och det är okej att gräla. Men man ska försöka undvika direkta elakheter för de ger små sår som kan vara svåra att läka. Och när ilskan lagt sig är det viktigt att prata med varandra i ett mindre upprört tonläge, förklara vilka känslor som ligger bakom och lyssna på den andre.

JÄMSTÄLLDA PAR HÅLLER IHOP

  • Dela på ansvaret. Svenska studier visar att ojämställdhet ofta leder till separation.
  • Kommunicera, det är det viktigaste av allt. Prata med varandra och lyssna på den andre. Prata öppet, tydligt och med raka ”jag-budskap”.
  • Se till att få tid tillsammans! Viktigt både som par (ordna avlastning) och som familj.
  • Bekräfta varandra. ”Det är kämpigt nu, vi är trötta, men en dag blir det bättre.” Ge varandra uppskattning i ord.
  • Visa sensualitet i vardagen. Slösa med kramar, pussar och fysisk beröring på ett kravlöst sätt. Att sexet går på sparlåga under den här tiden är inget konstigt, men tappa inte all fysisk kontakt.
  • Vänta inte för länge med att söka hjälp om det är problem i relationen.

Källa: Malin Hansson, Sahlgrenska akademin.

Visa att du vill kämpa för familjen

Att bebistiden är en slitsam tid och att relationen då kanske inte är på topp är inget man ska lasta sig själv med för mycket, menar Malin Hansson:

– Alla fallerar lite, det ingår. Det är helt okej att det är en jobbig period. Men om man känner att det är för jobbigt och bråkigt så ska man absolut söka hjälp, familjerådgivningen finns där och ju tidigare man kommer iväg desto bättre.

Ett tips Janne Wendin vill ge till nyblivna föräldrar som har det jobbigt är att bekräfta varandra och situationen, att säga till den andre att ”Det är tufft nu, men det kommer bli bättre och vi ska göra det här som ett team”.

– Det är viktigt att visa sin partner att man verkligen vill och är beredd att kämpa. Och så kan det vara bra att påminna sig själv och varandra om att det inte kommer vara så här för alltid. 

LÄS OCKSÅ: Vem ska gå upp när bebisen skriker? 11 tips för att slippa bråk

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.