Jonas Cramby: Mamma, den här julen kan du räkna med mig

På julafton lovar journalisten och kokboksförfattaren Jonas Cramby att inte sätta sig i soffan förrän hans mamma gör det.

När jag var liten var det mamma, mormor och moster som stekte prinskorv, plockade in i diskmaskinen och dammsög under granen på julafton. Det var också de som handlade och slog in paket, bestämde tid för julbordet och köpte hem lack, konfetti och glitter.

Manfolkets uppgift var att hämta in julmust från en back i garaget samt somna framför Kalle Anka. Nu när jag själv är vuxen med såväl egna barn som en modern, jämlik livsåskådning så agerar jag naturligtvis … precis likadant. När jag kommer hem till familjen vid jul, inser jag nu, sätter jag mig i soffan, drar till mig nötskålen och sitter sedan där och knäcker nötter tills det är dags att åka hem på annandagen.

Och jag är inte ensam. I Vi Föräldrars undersökning visar det sig att bland småbarnsfamiljer är det i 43 procent av fallen mamman själv som tar ensamt ansvaret för julfirandet. Motsvarande siffra för oss småbarnspappor är 0,1 procent.

Även om vi i de allra flesta fall delar på ansvaret så var det alltså rent statistiskt fler män som semestrade i Surahammar kommun förra året än som ensamma handlade, lagade mat och hängde upp julstrumpor. I Sverige finns det till och mer fler personer som har alla sina inre organ spegelvända än det finns män som ensamma tar ansvar för julfirandet?

Om man bortser från den uppenbara orättvisan är det också en fråga om liv och död. Julen är en känd riskhögtid. Själv har jag ett flertal äldre, kvinnliga närstående som drabbats av hjärtsvikt, yrsel, förvirring och minnesförlust under helgerna. Det enda motsvarande jag kan minnas hänt den manliga delen av släkten är att min morfar under en jullunch en gång blev så ivrig att han bet sönder en gaffel. Det kan ju inte vara en slump?

Och det är också en del av förklaringen. För även om vi är vuxna småbarnsföräldrar så firar många av oss fortfarande julen hos våra egna föräldrar. Och där ingår det kanske oftare i en traditionell jul att även könsrollerna hålles traditionella. Men måste det vara så?

Jag tycker vi börjar direkt. I år lovar jag att inte nöja mig med att ropa ”nu börjar Kalle” medan min mamma, moster och mormor plockar iordning i köket. Jag lovar att vara med och laga maten, dammsuga under granen, inhandla glitter och inte en enda gång sätta mig och knäcka nötter i soffan förrän min mamma gör det.

Läs också:
Få mer tillsammanstid – i år kör vi #delapåjulen


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren