Jag vill ha hjälp av min sambo


Jag vill ha hjälp av min sambo

Fråga

Jag och min sambo har haft tvister när det gäller vår 5-månaders son. Jag är mammaledig och har därför tagit det största ansvaret när det gäller vårdnaden av vår son och även hushållsarbetet. Men nu vill jag ha avlastning, jag varken vill eller orkar fortsätta så här.
Men vår son har ju blivit så van vid mig och i många situationer är det bara jag som duger. Han fullkomligt gallskriker om inte jag nattar honom till exempel. Jag har sagt till min sambo att det kommer inte att bli lättare ju längre han väntar. Men min sambo ser sig själv som oduglig, som en dålig pappa och det gör mig så ledsen. Jag vet att han kan.
Hur ska jag få min son att bli lugnare i pappas händer?
Hur ska jag få min sambo att bli säkrare i sin papparoll?
Jag orkar inte länge till, ibland är jag så trött att jag bara vill lägga mig ner och gråta.

Vilse i småbarnsdjungeln

Svar

Mammaledig? Ja, vi menar ju lediga från det yrkesarbete vi har, men vi är ju ändå inte lediga, eller hur? Tvärtom, vi är mer upptagna och arbetande än någonsin tidigare.
Är det inte så att både du och din sambo är trötta av den stora omställning som föräldraskapet innebär? Din sambo tycker det är skönt att komma hem trött efter dagens arbete. Och du är också trött efter dagens arbete och önskar dig avlastning. Sonen är trött av att ha levt ännu en hel lång dag och längtar bara efter din välkända famn och vill inte alls till pappa just då.
Det är inte så konstigt att ni alla tre är helt slut och känner er mer eller mindre misslyckade. Och inte finns det något enkelt råd som hjälper sonen att bli tryggare med pappan och som gör pappan tryggare med sonen. Men jag är ganska säker på att både far och son kommer att växa in i en gemenskap med din försiktiga hjälp. Du behöver fortsätta att pusha på båda två och ibland lämna dem ensamma, då de inte är trötta. Plötsligt en dag kommer de att upptäcka hur bra det går och hur kul de har tillsammans.
Ni har bara levt familjeliv i fem månader. Att växa in i ett föräldraskap tar minst den dubbla tiden.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!