Jag vill ha fler barn

Jag vill ha fler barn – men inte min man

Fråga

Jag bär på en enorm längtan efter ett tredje barn, men min man är osäker och rädd, och vet inte om vi ska våga igen.
Vår äldste son, som är sju år, föddes med ett komplicerat hjärtfel. Han är opererad flera gånger, men kan aldrig få ett normalt hjärta. Han mår mycket bra i dag, men osäkerheten över hans framtid hänger hela tiden över oss.
Son nummer två, som är fyra år, är helt frisk.
När jag tar upp frågan om fler barn blir min man stressad och börjar må dåligt. Därför vågar jag inte ta upp saken med honom. Jag har ingen att prata om detta med – det känns som ett ”lyxproblem”. Jag har ju faktiskt två barn och borde vara nöjd.
Jag är jättetacksam för de barn jag redan har, men min längtan lämnar mig ingen ro.
Jag fyller snart 37 år, så tiden börjar rinna ut. Jag tycker att jag visar hänsyn till min mans rädsla och ger honom tid, men känner att jag lägger lock på min egen vilja.
Hur ska jag hantera situationen och vad kan jag göra för att sluta längta efter fler barn, om det inte blir så?

2- eller 3-barnsmamma?

Svar

Tack för ditt mail an­gående tankar inför ett eventuellt tredje barn. Du skriver om dilemmat kring att du och din man tänker och känner olika.
Vad tror du din längtan och din mans tveksamhet handlar om? Har det någonting att göra med ert äldsta barn och hans sjukdom? Kan din mans osäkerhet handla om rädslan att få ytterligare ett sjukt barn, att den äldste sonen ska bli sämre och kräva mer tid och omsorg från er sida, att ni inte ska orka med ett barn till och så vidare?
Och din längtan – kan den ha något att göra med din oro för din äldste son?
För att komma någon vart i denna fråga, tror jag att det är viktigt att var och en av er försöker definiera vars och ens skäl till den ståndpunkt ni har. Det kan så lätt bli en låsning när man tycker olika och det kan då upplevas som så ”brännbart” att man förtiger hela frågeställningen, som då kan bli till ett problem mellan er.
Hur brukar ni resonera kring andra saker, som ni tycker olika om? Är det en persons vilja som får segra eller kan ni prata er fram till en gemensam linje? Om ni kan det, kanske ni kan göra likadant i denna fråga? Sök samtalshjälp i annat fall!
”Tiden rinner ut”, säger du och bästa sättet att försonas med fattade beslut, är att man givit sig själv och varandra möjlighet att förstå varför man gör på det ena eller andra sättet.

Lena Melin

Ställ en fråga


Klicka här!