Jag orkar inte med svärföräldrarna

Jag orkar inte med mina svärföräldrar

Fråga

Jag är mamma till en flicka på sex månader. Innan hon föddes hade mina svärföräldrar och jag en fin relation, jag uppskattade dem för deras omtanke och tyckte att den nära relationen mellan min sambo och hans mamma var lite rörande. Men numera tycker jag mest att de lägger sig i.
Redan innan vår dotter föddes kom de hem till oss med en ”överraskning” i form av spjälsäng, sängkläder, barnvagn och åkpåse. Det var väl jättegulligt i och för sig, och jag är medveten om att det hela var en fin present som kostade mycket pengar. Men ändå… Jag hade väldigt gärna själv velat gå ut med min sambo och köpa detta.
Sedan föddes hon, och då började de komma hem till oss i tid och otid. Själv blir jag helstressad. När de kommer hem till oss har de mat med sig och det känns mer som om jag då blir en gäst i mitt eget hem. De bestämmer vad vi ska äta, när vi ska äta och om min sambos två bröder ska bjudas hem till oss. De köper dessutom alla min sambos kläder. Det känns som om inte jag har något att säga till om över huvud taget.
Eftersom flickan sover dåligt på nätterna är jag mycket trött. Jag har inte sovit mer än tre, fyra timmar i sträck på evigheter och någon gång har jag sagt till hennes pappa att ta över. Då har svärmor sagt att det är viktigt att han får sova, eftersom han har ett jobb att sköta (= att jag är en dålig mamma som inte orkar).
Varje gång de är hemma hos oss är det ”lille gubben, hur mår du? Får du inte sova? Du ser så blek ut, du ser så mager ut…” Och då känns det som om de undermedvetet säger: ”Får du ingen mat hemma, får du inte sova?”.
Jag har försökt prata med min sambo, men han blir bara irriterad och säger: ”Du vet ju hur morsan är, hon är ju så omtänksam och vill alla väl.” Om jag då fortsätter, säger han att jag är svartsjuk. Det kanske jag är, men jag vill att bara vi tre ska vara en familj nu, inte vi tre plus hans föräldrar.
Nu har det gått så långt att jag retar mig på det mesta de gör och ändå vet jag innerst inne att de är snälla, vettiga människor. Jag förstår inte hur det har kunnat bli så här.

Irriterad

Svar

Vad tror du det är som gör att svärföräldrarna lägger ner ett sådant oerhört engagemang i ert liv? Tror de att ni är för unga för att klara er själva? Är ni ekonomiskt beroende av dem? Eller av något annat skäl inkapabla att klara av ett vuxenliv och dess åtaganden?
Dina svärföräldrar vet inte hur väl de vill och det går alldeles överstyr. Men: hur ska de fås att förstå var gränserna går för er om ingen berättar det för dem?

Intrycket ditt brev gör på mig, är att du är en mogen och klok mamma, som med all rätt vill få möjlighet att känna att ni tre nu är en separat liten familj, som vill skapa era egna traditioner.

Men – din man: vad tycker han egentligen? Tycker han att det är okej att de lägger sig i så mycket? Är han sedan tidigare van att bli så överbeskyddad att han inte förstår hur överdriven deras omsorg är? Har han aldrig lyckats frigöra sig från föräldrarna? Och i så fall – varför?
Du frågar dig hur det kunde bli så här. Svaret är nog att din man aldrig frigjort sig från föräldramakten. Det som nu behövs är att du och din man kommer överens om var ni ska sätta era gränser och att han markerar det inför dem. Han kan ju tacka dem för att de är så oerhört generösa, men markera att ni själva vill tala om vad, när och hur ni vill få hjälp.
Det är vanligt och rimligt att varje ny parrelation vill skapa sina egna regler, något som föräldrarna får respektera. I ert hem bestämmer ni – liksom andra har rätt att göra i sina hem. Ni ska inte behöva känna er som gäster i ert eget hem!
Om ni har svårt att prata med varandra om detta utan att bli ovänner, bör ni kontakta familjerådgivningen eller liknande. Ju förr desto bättre eftersom problemen inte löser sig av sig själva. Det är ungefär som när man börjar få hål i en tand och inte går till tandläkaren. Ju längre man väntar desto större blir hålet och därmed allt svårare att laga.

Lena Melin

Ställ en fråga


Klicka här!