Jag har tappat sexlusten


Jag har tappat sexlusten

Fråga

Jag är en kvinna på 30 år som har tre barn i åldrarna 8, 5 och 1 år. Sedan mitt andra barn kom har jag helt tappat sexlusten. Före honom hade jag inte så mycket sexlust heller, men det är värre nu.
Det jag undrar är hur man går till väga för att göra en undersökning för att kontrollera om jag har för lite testosteron i kroppen. Min sambo tror att så är fallet.
Det här skapar stora problem i vårt förhållande då min sambo har ett stort sexbehov.
Vi bråkar ofta och allvarligt om detta, och jag känner mig frustrerad! Vill hemskt gärna kolla om alla hormoner finns där de ska. Om det är så, då vet vi att problemet ligger hos oss själva. Jag hoppas på ett svar så fort som möjligt innan vi bara ger upp detta förhållande och skiljs åt.

Hormoner

Svar

Det går att mäta testosteron- och hormonnivåer vid ett besök hos gynekologen, men oftast hittar man inte svaret där, och oftast är hormonnivåer inte lösningen på problem med sviktande sexlust.
När man ammar gör amningshormonerna att andra hormonnivåer kan vara lägre – men när man upphör med amning och fått tillbaka menstruationen fungerar könshormonerna på samma sätt som före graviditeten.
Ett familjeliv med tre barn i åldrarna 1–8 år, kräver mycket energi och uppmärksamhet. Ett fungerade sexuellt samliv kräver också mycket, framför allt tid tillsammans.
Att man som småbarnsföräldrar har svårt att finna ett fungerande sexuellt samliv är mycket vanligt.
Det är viktigt att försöka skapa förutsättningar för att det ska lyckas. För kvinnan är det som regel svårare att bli tänd. Förspel är ofta viktigt. Är man för trött, kan och vill man inte ha sex, lusten försvinner.
Aggressioner och bråk i ett förhållande gör det inte heller lätt – lusten försvinner ofta helt då. Att gräl slutar med att man älskar med sin partner kan förstås hända, men det är inte den vanligaste reaktionen. Att ordna barnvakt, göra något tillsammans bara ni två, är kanske ett sätt att hitta tillbaka till lusten.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!