Jag får inte flytta för mitt ex

Jag får inte flytta för mitt ex

Fråga

Jag har fått jobb på annan ort och min dotters pappa går inte med på att jag flyttar! Han har henne varannan helg och vi har gemensam vårdnad.
Jag har varit arbetslös jättelänge och har inte kunnat hitta något jobb. Nu har jag alltså fått ett arbete, men vet inte hur jag ska göra för att kunna flytta.
Det går inte att pendla då jag inte har körkort. Och min dotters pappa kan inte ha vårt barn mer tid än han redan har, då han jobbar femskift. Hon har förskoleplats här, men har knappt varit där.
De jag frågat säger att jag inte kan flytta. Men jag förstår inte varför jag inte skulle kunna flytta då jag faktiskt fått ett arbete och vår dotter är hos mig nästan heltid.
Snälla, hjälp mig, jag är i behov av hjälp fort, då min nya arbetsgivare vill att jag börjar jobba i början av nästa månad – och jag vill kunna ge ett svar!
Om jag flyttar kommer jag att bli sambo med min nya pojkvän. Vem kan säga nej till att jag vill flytta på grund av jobb? Hur lång tid brukar det förresten ta med ny förskoleplats om man flyttar från en stad till en annan för ett jobb?

Emelie

Svar

Tack för ditt mejl. Du undrar om du kan flytta till en ort där du kan försörja dig trots att din dotters pappa inte vill att du flyttar. Därtill undrar du hur lång tid det kan ta innan du får dagisplats på nya orten.
Vad gäller om du kan flytta eller ej, så är det naturligtvis alltid bäst för barnet att ha nära till båda föräldrarna. Men om du absolut inte kan hitta ett jobb och därmed en försörjning där du bor, kanske du inte har något val.
Att ni har gemensam vårdnad förbjuder er inte att bo var ni vill. Avsikten med gemensam vårdnad är att ni tillsammans ska besluta allt som rör barnet. Det betyder inte att lagstiftaren bestämmer att barnet till exempel ska bo på ena eller andra sättet.
Ni kan till exempel besluta er för att dottern bor mest hos den ena parten och har umgänge med den andra. Huvudsaken är att ni kan komma överens. Eftersom det tydligen är det som är problemet kan ni ta hjälp av kommunens familjerättssektion.
Du skriver att dotterns far inte vill att du ska flytta trots att du då kan börja arbeta. Du nämner också att du i så fall tänker flytta ihop med din pojkvän. Det är alltså en annan man med i bilden. Tror du att det är det som stör dotterns pappa? Att han är svartsjuk? I så fall är det ju det ni behöver prata om.
Var det du som lämnade honom? Om det stämmer, kan ju detta att han motsätter sig din vilja nu, vara ett slags hämnd.
Hur snabbt det kan gå att få dagisplats på nya orten är svårt att svara på, eftersom det kan variera från plats till plats. Ring själv och prata med kommunens barnomsorg och beskriv läget, så kan du få det mest korrekta svaret.
Har du tagit upp denna fråga om dagisplats med din kommande arbetsgivare?
En del arbetsgivare kan faktiskt hjälpa till att ordna barnomsorg!
Lycka till och hör gärna av dig igen!

Lena Melin