Sexologen: ”Jag brukar föreslå smeksex”

Sexlust kommer sällan som på beställning – särskilt inte när man har fullt upp med ett litet barn. Då kan det vara bra att ta det lungt och träna med smeksex.

Att första samlaget efter förlossningen dröjer, är vanligt och ingen anledning till oro. Många par väntar ett halvår och är nöjda med det.
– Men ibland kan man behöva öva för att hitta tillbaka till ett bra sexliv, säger Suzanne Lindström, sexolog, terapeut och förlossningsbarnmorska.
Suzanne Lindström har mött många blivande och nyblivna föräldrar. Eftersom hon är övertygad om att sexlivet spelar stor roll för ett förhållande, brukar hon prata samliv med mannen och kvinnan redan på BB, omedelbart efter att barnet har fötts.
– Jag berättar om läkningsprocessen och hur det kan kännas för kvinnan om hon blivit sydd.
Hon poängterar också vikten av knipövningar för att underlivet ska få tillbaka sin tidigare spänst.
Rent kroppsligt brukar det ta sex till åtta veckor för kvinnans underliv att läka efter förlossningen. Men om kvinnan ammar är slemhinnorna sköra och hon är därför torrare i underlivet än vanligt.
– När den nyblivna mamman kommer på efterkontroll, ungefär två månader efter förlossningen, tar barnmorskan upp frågan om preventivmedel, men det är många som säger att de inte orkar prata p-medel då. Än mindre orkar de ha sex, säger ­Suzanne Lindström.
Det är vanligt att kvinnan, även om hon har fått tillbaka sin lust, ändå känner sig spänd inför det första samlaget efter förlossningen. Många beskriver det som om det nästan känns som att ha samlag för allra första gången igen, trots att de bevisligen har haft samlag förut.
– Det kan vara en bra idé att använda glidmedel de första gångerna, tipsar Suzanne Lindström. Och man måste inte ha penetrerande sex. Jag brukar föreslå smeksex i stället.
Men sömnbristen och den stora oron man kan bära runt på som förälder gör att många inte prioriterar sexlivet.
– Den första tiden efter förlossningen är kvinnans kropp så behövd av barnet hela tiden och det kan kännas påfrestande, enligt Suzanne Lindström.
– Många kvinnor går dessutom upp i barnet så mycket att de inte har samma behov av sex som tidigare. De har fullt upp med att knyta an till sitt barn under föräldraledigheten.
Hon berättar också att det inte är ovanligt att många par väntar sex-åtta månader efter förlossningen med att ha sex och att det inte är något att bekymra sig över.

Träna dig till lust

• Prata med varandra. Berätta hur ni känner det. Är du trött, säg: ”Jag vill hemskt gärna ha lust, men jag orkar inte. Kan vi inte bara kramas i stället?”
• Hjälps åt med barn och hem. Det kan vara världens bästa förspel när ens partner damm­suger och städar utan att ha blivit ombedd.
• Träna på sex på egen hand. Även om man inte är sugen på sin partner kan man tillfredsställa sig själv. Utnyttja dina sexuella fantasier.
• Ställ dig framför spegeln och betrakta din kropp. Känn dig stolt över att du burit fram ett barn.
• Intala dig själv att lusten finns där någonstans och att du kan väcka den.
• Sensualitetsträna tillsammans med din partner – var nära och ta på varandra utan samlag.
• När man känner sig mogen för ett vanligt samlag är det bra om kvinnan tar kommandot. På så sätt behöver hon inte vara orolig för att det ska göra ont första gången efter förlossningen.
• Planera för att älska. Fantisera om hur ni ska ha det.
• Bli inte besviken om barnet får öroninflammation och ni blir sittande i soffan med Alvedon och febertermometer istället Det är nämligen precis så det är att vara småbarnsförälder.

Källa: Suzanne Lindström


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån – eller 39 kr/mån för tidningsprenumeranter)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren