Jag blir knuffad och slagen av min sambo

Jag blir knuffad och slagen av min sambo

Fråga

Jag skriver till er för att jag vet inte vem jag ska vända mig till med detta eftersom jag skäms så över det. Min sambo tycks inte kunna låta bli att ta tag i mig eller knuffa mig när vi tjafsar eller bråkar, vilket vi kan göra ordentligt i perioder.
Det har även hänt mycket värre saker när vi till exempel har varit onyktra. Det är som att han inte kan låta bli, som om han vill göra mig illa för att han blir så arg. Ofta har jag då knuffat eller slagit tillbaka, men då ger han igen, och naturligtvis mycket värre, eftersom han är väldigt mycket starkare än jag.
Detta är helt sjukt och måste få ett slut. Men jag vet inte hur. Det verkar heller inte som att han tycker att det han gör är fel.
Jag vet också att jag inte ska slå eller knuffa tillbaka men ibland kan jag bara inte hålla mig eftersom jag blir så arg och besviken!
Jag försöker dölja allting för min dotter, som jag har sedan ett tidigare förhållande.
Och i perioder är allt så perfekt. Då vill jag knappast föreslå att vi ska söka någon slags hjälp tillsammans, för då känns det som att det aldrig mer kommer att bli bråk eller tjafs igen.
Jag vill inte prata med mina föräldrar eller kompisar för jag vill inte göra dem oroliga eller få dem att tycka illa om min sambo.

Ledsen

Svar

Tack för ditt brev med en sorgesam läsning. Så klok du är som vänder dig ”utåt” och frågar om råd. Du skriver att när ni har en bra period, känns det som om det tråkiga aldrig ska ske igen. Men tror du på allvar på det själv?
Min erfarenhet säger mig att det inte blir så automatiskt utan att ni behöver hjälp från någon professionell person. Du ska inte behöva stå ut med hugg och slag och dessutom är det ju inte bra för din dotter, som du själv skriver. Förr eller senare kommer hon märka vad som sker även om du försöker dölja det för henne. Barn blir väldigt rädda om de ser att de vuxna bråkar och till och med slåss! Och – i värsta fall – kommer det prägla hennes syn på vad man som kvinna måste uthärda i ett förhållande.
Är du rädd för din sambo? Så rädd att du inte vågar föreslå honom att ni måste ta hjälp från någon?
Hur ser din sambo på vad som sker? Förstår han att han handlar fel? Om han gör det kanske han kan gå med på att ta hjälp från någon mansgrupp. Jag vet inte om det finns någon sådan där ni bor, men ni kanske kan ta reda på det själva. I Stockholm finns till exempel en instans som heter Mansjouren, de erbjuder samtal enskilt och/eller i grupp till de män som har svårt att kontrollera sig när de blir arga.
Du är ung och klok och har livet framför dig. Försök få din sambo att ta detta på allvar och söka hjälp. Om han inte vill det, kanske du kan få med honom till Familjerådgivningen där ni tillsammans kan redogöra för era problem och få hjälp att få stopp på den fysiska och psykiska misshandel som pågår.
Om han inte går med på något av förslagen, kanske en separation är sista utvägen!?
Hör gärna av dig igen och berätta hur det gått!

Lena Melin, familjeterapeut