Hon får inte vara med i ”coola gänget”

Fråga: Hon får inte vara med i ”coola gänget”

Elvira är 8 år och har ända sedan hon var riktigt liten varit en social och omtänksam tjej. Hon har varit en självklar del av sitt lilla gäng, en grupp kamrater som hon umgåtts med sedan hon var runt 1 år gammal.

Elvira är frimodig, stark, trygg, barnslig och lekfull och har alltid gillat att leka utelekar, precis så som jag som mamma uppmuntrat henne att vara och göra.

När hon började 6-årsverksamheten trivdes hon bra, hon har, enligt personalen på skola och fritids, en förmåga att få med kompisarna på lekar och hon har också en väldigt omtänksam sida som hon ofta och gärna visar, till min stora glädje.

Plötsligt, lagom till dess att hon börjar andra klass, växer några flickor i klassen ifrån henne. De börjar bry sig om mode, pratar disco och killar. En efter en väljs klassens tjejer in i ”coola gänget”, och Elvira, som inte är van vid den sortens lekar, får inte vara med. I den mån hon får vara med, är det tydligt på dessa tjejers villkor, de sätter agendan i klassen och Elvira förstår inget alls.

Av den frimodiga och blomstrande lilla tjejen som började tvåan för ett halvår sedan återstår nu bara en slokande, tyst blomma, som hemma berättar att hon känner sig utanför, och som ihärdigt försöker passa in. Utan att lyckas. Jag försöker säga till henne att hon är bra som hon är, men det tycks inte hjälpa. Elvira har börjat tvivla på sig själv, på sitt utseende och på sitt sätt att vara. Hon har tystnat.

Hur kan jag hjälpa henne?

Monica

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator, svarar:

När det gäller en tjej som Elvira som är i en sån här situation så handlar det mycket om självkänslobyggande. Att lyfta, lyfta och åter lyfta henne.

Jag tycker att man som förälder ska försöka resonera med barnet om det uppstår en sån här situation. Man kan börja med att försöka få barnet att se alla andra barn i klassen, kanske finns det någon annan som Elvira kan ha roligt med.

En annan idé kan vara att bjuda hem de här tuffa tjejerna, en och en, under förutsättning att Elvira själv vill det. Då kommer de troligen att kunna slappna av och ta av sig skalet av tuffhet. Kanske kan det bli en lättnad också för den tuffa tjejen.

För att ytterligare få er dotter att känna sitt värde tycker jag att ni kan se er omkring i omgivningen för att hitta andra jämnåriga åt henne, utanför skolan och fritids. Kanske har kollegerna barn eller kanske har hon kusiner som hon kan leka med.

Prata med henne, resonera kring varför vissa säger dumma saker och vad det kan bero på. Pusha henne, uppmuntra henne att göra det hon själv tycker är kul. Låt henne vara som hon är. Säg till henne att hon är fin och bra som hon är, säg det gång på gång.

Också skolpersonalen kan göra mycket för att undvika att barn hamnar utanför. De kan bland annat hjälpa till genom att se till att det inte uppstår situationer i skolverksamheten där man måste väljas, till exempel grupparbeten där man ska välja samarbetspartner, lag som ska väljas eller bänkkamrater som ska väljas ut.