Jag drar hela lasset själv

Jag får dra hela lasset själv

Fråga

Jag och min sambo har varit tillsammans i fyra år och har en underbar dotter på 15 månader.
Min sambo har ett mycket krävande jobb och är bortrest en hel del. Så har det varit ganska länge, så det visste vi ju innan lillan kom.
Problemet är att min sambo förmodligen är på väg in i väggen. När han är hemma gör han absolut ingenting. Ligger på soffan och surfar eller glor på tv. Somnar där varje kväll. Jag har ända sedan dottern föddes varit den som tagit det mesta ansvaret och det går jättebra. Att orka var mamma till henne är inga problem alls. Det jobbiga är att vara sambo, eller husa som kanske är det rätta ordet just nu.
Jag måste ständigt be honom om hjälp för han gör ingenting självmant. Jag har flera gånger bett honom om att vi ska försöka hitta en lösning som funkar men han tycker inte att det är något som är fel! Jag vet inte hur många gånger jag sagt till honom hur jag känner mig och hur mycket jag önskar att vi kunde göra det bättre.
Han vägrar gå och prata med någon och han kan inte se att han gör något fel. Jag vet hur det kan vara med ett stressigt jobb, men nu har vi ett litet liv som vi måste vårda.
Vår relation är urusel. Ingen ömhet alls kvar. Han visar ingen hänsyn eller omtanke längre mot mig. Jag har försökt med att vi får egentid att gör saker tillsammans men får ingen respons. Han har väl accepterat det lite men nu tycker jag att det går ut över den lilla mer och mer. Han har tålamod att leka med henne max tio minuter, sedan säger han att hon ska gå till mamma. Vi kommer ingenstans när vi försöker prata, för han kan ju inte se något fel, förutom på mig då! Vad ska jag ta mig till?

Ledsen

Svar

Du beskriver en tillvaro tillsammans med din sambo som om du vore ensam. Du säger också att din sambo förmodligen är på väg in i väggen. Instämmer han i det? Vad är orsaken? Det krävande arbetet? Kan han i så fall göra något åt det?
Du skriver också att han inte vill prata eller ta hjälp utifrån. Vad vill han? Förstår han hur ledsen du känner dig? Kan det vara så att du ofta tiger och lider och att han av den anledningen inte förstår hur illa ställt det är?
Skulle du kunna lista alla de arbetsmoment som finns kring hushållet och ert hem och därefter be honom att tillsammans med dig komma överens om vilka sysslor var och en ska ta ansvar för framöver? Inte så sällan är det så att den som arbetar utanför hemmet inte har en aning om hur många saker det finns att göra i ett hem.
Vad gäller bristen på hänsyn, omtanke och ömhet från hans sida, undrar jag hur länge det varit så. Har du försökt ge honom det du saknar eller är du allt för ledsen och bitter för att klara det? Om du ändå tar initiativ till omtanke och ömhet, visar han då bort dig eller får du gensvar? Kanske kan det vara något att prova?
Du undrar vad du ska ta dig till. Vilka alternativ ser du? Du är inne på att ni behöver prata och det tror jag att du har alldeles rätt i. Helst bör ni gå till någon familjerådgivare. Du skriver att han vägrar, men kan det vara för att han inte förstår allvaret? Du måste nog berätta för honom vad du gör om han inte kan komma dig till mötes bättre.

Lena Melin

Ställ en fråga


Klicka här!