Han lämnade mig


Han lämnade mig

Fråga

Jag har levt i ett mycket bra förhållande i åtta år, efter ett gemensamt beslut så bestämde vi oss för att skaffa barn. Det gick ganska fort och vi fick en underbar flicka. Däremot var det uppenbarligen något annat som gick väldigt snett eftersom jag blev lämnad i somras med förklaringen att han tappade känslorna när jag var gravid. Inte helt otippat uppdagade jag att han etablerat en ny relation bakom min rygg under senare delen av min graviditet.
Detta var en sådan chock och besvikelse, och helt oväntat med tanke på hur vi fungerade ihop och hans annars mycket omtänksamma och ansvarsfulla personlighet. Nu undrar jag, är detta vanligt bland nyblivna pappor? Finns det ett mönster?

Tack på förhand

Svar

Direkt vanligt är det väl inte att bli lämnad under en planerad graviditet eller precis efter. Men det kan inte vara helt ovanligt heller eftersom jag mött ganska många blivande och nyblivna mammor i din situation. Det sägs ju dessutom att otrohet inte är ovanligt under kvinnans graviditet.
Flera av de kvinnor jag mött har berättat att deras män själva varit med om samma sak då de var små, att deras pappor försvann ur deras liv. Sedan upprepar de det som egentligen är det de absolut inte vill. Det är ju så vi människor gör ibland.
Andra män har berättat just det du skriver om. Att de kände att det var ett alltför stort ansvar att få barn och att det var anledningen till att de lämnade familjen. Och ofta gick de direkt in i en ny relation.
Andra pappor har berättat att de först i samband med att de blev fäder förstod att de inte ville leva med mamman, medan de däremot ville ha barnet. Några av männen har kommit tillbaka.
En pappa jag mött lämnade familjen tre gånger i samband med barnens födelse och fick komma tillbaka varje gång.
Ibland är det kvinnorna som inte kan tänka sig att flytta ihop igen, trots att mannen vill komma tillbaka. Men i de flesta fall har det blivit en definitiv brytning. Detta är i alla fall min erfarenhet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!