Han jobbar jämt

Han jobbar jämt

Fråga

Min man har sedan i somras egen firma som går bra, men alla inkomster går till att betala firmans skulder. Han är bara hemma en kväll i veckan och jobbar även kvällar och ibland nätter.
Att vara nästan helt ansvarig för vår son är okej. På något sätt lyckas jag också hantera en egen karriär samtidigt. Hemmet förfaller i veckorna och under helgerna får jag ta itu med det jag orkar.
Hemmets ekonomi har jag varit tvungen att axla då han inte drar in några pengar. Besparingarna är borta och börsen är tom vid månadens slut. Att bära det ekonomiska ansvaret själv är fruktansvärt jobbigt. Dessutom är jag bunden hemma varje kväll.
Om jag vill göra något kvällstid, måste jag be honom om ”lov” så att han kan ta ledigt från jobbet. Som det är nu är de enda människorna jag träffar de på jobbet och dagis. Vännerna försvinner och jag känner mig  avskärmad och fängslad. Att dessutom försöka ha en karriär är för mycket. Jag är så trött… Sam­tidigt har vi försökt prata om att dela ansvaret och ekonomin. Men svaret blir att ”Det är så här nu”. Och att jag är så himla trist för att jag är så trött jämt.
Och det värsta, enligt mannen, är ju att jag inte vill ha sex längre! Det sista i trenden är att han försöker tala om för mig vad jag ska göra och när jag ska göra det.
Jag vet inte vad jag kan göra för att få slut på det här längre. Jag  orka inte vara i den här situationen mycket längre till.

Trött

Svar

Det är ju så med lusten, att den blomstrar när man känner sig sedd, förstådd och respekterad. Er situation, förefaller sakna detta.
Hur kommer det sig att han inte drar in några pengar trots att han jobbar ”jämt”? Är det okej för dig att ni ses så lite? Det är ju inte alls konstigt att du är mentalt trött. Har du initialt gått med på detta upplägg?
Förutom att du kan behöva mer tid med din man, har ju även er son behov av sin pappa. Pappan är ju också en stark förebild för sin son och vill din man verkligen att er son ska bli som han själv? Det är svårt att klara familj och barn om man arbetar jämt och är det den situationen han vill att sonen också ska brottas med framöver?
Du säger att du försökt prata med din man och att han då svarar att det helt enkelt bara är så här nu. Har han lovat att det ska bli en förändring inom överskådlig tid? Och om han gjort det, är det i så fall okej för dig att invänta det?
Mitt förslag är att ni tar kontakt med familjerådgivningen eller en familjeterapeut för att få hjälp att prata med din man. Kan det vara så att han inte förstår allvaret i situationen och därför inte kommer dig till mötes. Ibland är det så att partnern kanske förstår allvaret först när det yttersta ”hotet” är uttalat?

Lena Melin