Gift eller sambo – hur ska vi göra nu när vi har barn?

Först är man bara kär. Så kommer barnen, och kanske också tankarna på i vilken form man egentligen ska leva tillsammans - gifta eller sambor?

Om man väljer att leva ihop som sambor eller som gifta är förstås en privatsak som man dessutom kan ha vitt skilda skäl till, men Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, har sin uppfattning klar:

– Gift er, är rådet hon ger till småbarnsföräldrar som funderar på hur de ska göra.

Men det är ingen moralistisk syn på olika samlevnadsformer som ligger bakom rådet, poängterar hon. I stället handlar det om rättvisa, och om det skydd som äktenskapslagstiftningen faktiskt innebär.

– Många tror att sambolagstiftningen gör att sammanboende och äktenskap är ungefär samma sak, men så är det inte. Äktenskapslagstiftningen innehåller ett mycket större skyddsnät, framför allt för den svagare parten.

Skillnaderna blir tydliga vid separation

De viktigaste skillnaderna mellan att vara gift och att vara sambo blir tydliga vid en eventuell separation och när någon dör:

Vid en separation. För sambor är det inte självklart vad som ska delas vid en eventuell separation, men det är det för gifta.

– Sambor delar permanentbostaden och bohaget, det vill säga möbler. Men det får inte vara vilken bostad och vilka möbler som helst. Det måste vara anskaffat för ett gemensamt boende.

– Delandet gäller alltså inte om den ena sambon ägde bostaden och möblerna först, och den andra flyttade in. Och sådant som bil, båt, sommarstuga, aktier, pensionssparande och bankmedel ligger utanför delandet när man är sambor, det är den som står som ägare som får det.

– Är man gift vet man att i princip allt man äger blir så kallat giftorättsgods (se ordlista längre ner). Om man skiljer sig delar man och får hälften var av allt. Om man inte tycker att det är rättvist – kanske till exempel för att den ena parten förde in en stor förmögenhet i äktenskapet – kan man skriva ett äktenskapsförord (se ordlista).

När någon dör.
Sambor ärver inte varandra, men det gör barnlösa gifta och makar som har gemensamma barn.

– Om den ena sambon dör går arvet till den avlidnes föräldrar och syskon. Sambor kan visserligen skriva testamente till förmån för varandra, men om det finns barn i ett samboförhållande – gemensamma eller ej – så har de alltid rätt att få ut sin laglott (se ordlista) direkt när en förälder dör. Detta gör att den efterlevande inte kan göra vad den vill med tillgångarna.

Den efterlevande kan tvingas sälja bostaden för att barnet eller barnen ska kunna få ut sin laglott.

– Om paret var gifta hade barnet eller barnen i stället fått vänta på arvet tills båda föräldrarna dött.

”Sambo = kvinnofälla”

Samboförhållandet kan i värsta fall bli en kvinnofälla, menar Gunilla Nyström:

– Det är fortfarande vanligare att det är kvinnan som är den ekonomiskt svagare parten, och därmed är det också hon som oftast förlorar på samborelationen vid en eventuell separation eller om partnern dör.

Enligt Gunilla Nyströms erfarenhet hamnar ofta inköp av sådant som mat, kläder, presenter och annat till barnen på kvinnans lott – vilket ger mannen större möjligheter att spara och köpa kapitalvaror som bil, stereo och kanske båt.

Är man sambor är det i sådana fall han som får de sparade pengarna, bilen, stereon och båten vid en eventuell separation.

Hon går däremot lottlös. Den mat hon har betalat är sedan länge uppäten, kläderna är urvuxna och leksakerna sönderlekta.

Hade samma par varit gifta skulle de vid en eventuell skilsmässa ha delat på allt, inklusive hans sparade pengar och kapitalvaror.

– Och det tycker jag är mer rättvist när man har barn tillsammans. Hur ska man annars värdera vem som utför mer av det obetalda arbetet hemma, och som därför bör kompenseras med ett eget sparande? Och varför ska det behöva vara viktigt vem som köper och står som ägare till bilen, respektive betalar för maten och andra hushållsutgifter?

Vill man ändå leva som sambor är det bra att vara medveten om vem som betalar vad, så att inte alla kapitalvaror ägs av den ena parten.

– Sedan är det förstås bäst om man dessutom sparar kvitton som kan styrka vad som ägs av vem, säger Gunilla Nyström.

Gift eller sambo – spelar det någon roll för barnen här och nu?

Nej, inte mer än att barn föds in i äktenskapet, vilket automatiskt gör båda föräldrarna till vårdnadshavare. Som sambor måste pappan erkänna faderskapet.

Vad innebär registrerat partnerskap, rent juridiskt, för ett homosexuellt par?

Det är lika starkt som att vara gift.

 Jag har inget emot att gifta mig, men vill behålla mitt efternamn.

Det är inga problem – båda kan behålla sina efternamn. Hon behöver heller inte ta hans namn, han kan lika gärna ta hennes, om man hellre vill göra så.

Jag vill inte att min man ska få hälften av den sommarstuga jag har ärvt om vi skiljer oss. Vad kan jag göra?

Antingen skriver man äktenskapsförord – men det kan man inte bestämma ensidigt, det måste den andra parten vara med på. Eller så kanske man, vilket är vanligast, själv har ärvt den eller fått den som gåva med villkor om enskild egendom. Då ska det inte ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa. En vanlig missuppfattning är att makar inte ärver enskild egendom, men det gör de.

Jag har barn sedan tidigare, och vill att de ska få så mycket som möjligt om jag dör. Samtidigt vill jag att min fru ska ha råd att behålla vår gemensamma bostad. Är det möjligt?

Olika intressen är ofta oförenliga, men lösningen i detta fall kan vara att teckna en livförsäkring så att det faller ut ett engångsbelopp till din fru. Det kan göra det möjligt för henne att lösa ut barnen.

Privatekonom Gunilla Nyström har svarat på frågorna

3 saker som är bra att veta för dig som är sambo

  1. Testamente. Sambor ärver inte varandra, så kanske vill ni skriva testamente till förmån för varandra?
  2. Vem äger vad? Om bara den ena parten står som ägare för till exempel fritidsbostad, bil eller aktiesparande är det inget som enligt lag ska delas vid en eventuell separation.
  3. Förmånstagare. Tänk på att ni kanske inte automatiskt är varandras förmånstagare i liv- och pensionsförsäkringar – kolla för att vara säkra.

3 saker som är bra att veta för dig som är gift

  1. Försörjningsplikt. Som gifta har ni försörjningsplikt för varandra. Enligt lagtexten ska ni båda efter förmåga bidra till det underhåll som behövs för att era gemensamma och personliga behov ska tillgodoses.
  2. Barn sedan tidigare. Om någon av er, eller båda, har barn sedan tidigare kanske ni vill skriva testamente som gör att den efterlevande får behålla så mycket som möjligt när någon av er dör?
  3. Enskild egendom. Vill ni att något ska vara enskild egendom i stället för att ingå i giftorätten och därmed delas vid eventuell skilsmässa? Skriv ett äktenskapsförord.

Ordlista

Arvslott: det som en person enligt lag har rätt att ärva.

Enskild egendom: egendom som inte är giftforättsgods (se nedan), och som därmed inte behöver delas med maken/makan vid skilsmässa.

Giftorättsgods: när man gifter sig får man giftorätt i varandras tillgångar. Det innebär i princip att värdet av alla makarnas tillgångar – giftorättsgodset – läggs samman och delas lika när äktenskapet upplöses, oavsett om det sker vid skilsmässa eller dödsfall.

Laglott: den del av barns arvslott som inte kan testamenteras bort. Även om ett par har skrivit testamente har särkullbarn och barn till sambor alltid rätt att få ut sin laglott, som är hälften av vad barnet annars skulle ha fått.

Samboavtal: Samboavtal upprättas vanligen för att man inte vill att sambolagens bodelningsregler ska gälla, men kan också upprättas för att tydliggöra vem som äger vad.

Samboegendom: den permanentbostad och det bohag som sambor har skaffat för gemensamt bruk, och som enligt sambolagen ska delas lika vid en eventuell separation.

Särkullbarn: barn till bara en av makarna i ett äktenskap.

Äktenskapsförord: ett avtal där det bestäms om något giftorättsgods ska vara enskild egendom, och alltså inte delas vid eventuell skilsmässa.

Här hittar du fler artiklar om skilsmässa och separationer

Här hittar du flera artiklar om ekonomi

Här  hittar du fler artiklar om relationer


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren