”Det kändes som att leka lyckliga familjen”

Första julen som ensamstående förälder kan vara oerhört laddad. Vem ska vara med barnen? Eller ska ni kanske våga fira alla tillsammans trots allt?

Att fira jul med sitt ex måste inte vara en plåga. En del klarar av det och lyckas få det till en bra högtid. Anna och Henrik har fortsatt att fira jul tillsammans. Paret separerade 2006, efter att en längre tid ha gått i terapi. Henrik var den som drev på beslutet att de två skulle gå isär.

Hur kändes det att fira första julen efter separationen ihop?

– Vi hade inte hunnit flytta isär, jag fick min lägenhet först veckan efter. Den julen kändes mycket bättre än året innan, när förhållandet var dåligt och vi inte visste om det skulle hålla. Det var lättare när beslutet var taget, säger Anna.
– Den första julen, mitt i separationen, var vi ledsna men vi gjorde det bra, säger Henrik.

Året därpå firade de inte ihop, men förra julen var det dags igen. Meningen var att Henrik skulle ha de två barnen, Theo, 5 år, och Stella, 8 år. Anna berättar att han frågade om hon ville komma på ett väldigt fint sätt, att han tyckte att det skulle vara mysigt att fira julen ihop. Anna funderade några dagar innan hon tackade ja. Villkoret var att hon skulle vara där som gäst.
– Henrik tyckte att jag kunde komma redan på morgonen så att vi kunde förbereda julfirandet ihop men det kändes inte rätt för mig, säger Anna.
– Men du hade mat med dig när du kom, jag har för mig att det var en burk sill, säger Henrik och får ett protesterande skratt från Anna, som hade med både en rotfruktsgratäng och en bukett julrosor.

BRA VARDAGSRELATION
Det andra gemensamma julfirandet efter separationen blev mycket trevligt, upplever de båda. Ingen av dem kan se någon uppenbar baksida med att fira ihop. Och barnen var glada att få vara med båda föräldrarna.
– Senare på kvällen skulle jag iväg och sjunga julsånger med min kör. Det kändes bra att ha något att gå till efteråt och att jag kunde lämna de andra av den anledningen, säger Anna.

Vad tror ni att det beror på att ni har klarat av att fira julen tillsammans?
– Att vi har kunnat fira ihop är en följd av att vi har en bra relation i vardagen, säger Anna.
– Bra formulerat! Det är inte en vinst i sig utan ett tecken på den vinst vi har varje dag, säger Henrik.

Båda anser att en viktig anledning till att det har gått så bra är att ingen av dem lämnade den andra för en ny partner. Båda två var ytterst varsamma under separationen, ingen hade varit otrogen och ingen av dem skyndade sig in i ett nytt förhållande.

PÅ ”NEUTRAL” MARK
Victor och Nina, som har barnen Etienne, 16 år, och Danielle, 14 år, firade första julen som nyseparerade mer eller mindre ofrivilligt tillsammans.

Båda var på semester i Chile, så det blev mer eller mindre självklart att de skulle fira ihop.
– Jag vill minnas att det var okej, faktiskt. Vi firade på neutral mark, ett sommarställe, tillsammans med hennes föräldrar och syskon. Men det var lite kommentarer om att vi ”lekte familj” eftersom vi var separerade, säger Victor.

Det blev dock den enda jul de firade ihop efter separationen.
– Ja, Victor träffade en ny partner kort därefter, så det var inte aktuellt. Om han inte gjort det tror jag att vi kanske hade fortsatt att fira ihop, vi har alltid varit goda vänner, berättar Nina.

Victor är inte lika övertygad som Nina om att de skulle fortsatt med ett gemensamt julfirande.
– Det kändes som att man skulle leka lyckliga familjen, att låtsas att allting är bra, det skulle inte kännas äkta. Jag tror inte ens att det hade varit bra för barnen, säger Victor.

FÖR BARNENS SKULL
Malin Alfvén, som under 25 år arbetat som barn- och föräldrapsykolog, tror att fördelen med att fira jul och andra högtider ihop med sitt ex är att väldigt många barn vill det.

Men kan alla separerade föräldrar klara av det?

– Nej, inte om man är väldiga ovänner. Men de som har en bra vardagsrelation, utan nya partners inblandade, kan mycket väl göra det. Men man bör fråga barnen innan man bestämmer sig, de kanske inte alls vill det. Det finns de barn som tycker att det är kul att ha två jular och två födelsedagskalas, säger Malin Alfvén.

Hon tror inte att det finns en risk att man inger falska förhoppningar om att mamma och pappa ska bli tillsammans igen.
– Nej, det är något föräldrar ofta tror. Men om man vill försäkra sig om det kan man berätta för barnen att det gemensamma julfirandet inte innebär att man ska flytta ihop igen, säger Malin Alfvén.

Hon tipsar också om Anna-Karin Eurelius bok, Världens mesta Madonna, som skildrar ämnet ur barnets perspektiv.
– Det enda Madonna önskar sig är att mamma och pappa ska äta middag tillsammans på hennes födelsedag. Boken är så bra, den finns att låna på biblioteket, säger Malin Alfvén.

Om man bestämmer sig för att fira varannan jul med barnen, kan de då må dåligt över att den ena föräldern blir ensam?
– Ja, de tycker synd om mamma eller pappa som får fira ensam. Det är viktigt att förklara för barnen hur man ska fira och framhålla att man firar julen med barnen vid ett annat tillfälle, säger Malin Alfvén.