Är jag ego som inte vill byta jobb?

Är jag ego som inte vill byta jobb?

Fråga

Jag och min sambo har varit ihop i 11 år. Vi har två döttrar, 6 och 2 år. Vår relation har nått botten. Det känns som om jag inte kan tänka klart och fatta ett klokt beslut själv. Är i stort behov av råd!

Vet inte riktigt hur eller var jag ska börja, men min sambo jobbar dagtid medan jag jobbar skift. Jag är ledig mycket i veckorna, vilket jag tycker är toppen, och jobbar också ett visst antal helger.

Min sambo tycker att det är väldigt jobbigt att vara ensam med barnen. Det blir alltid tjafs de helger jag ska jobba. Han är sur och grinig, snäser mycket åt barnen. Jag har frågat vad det är som är så jobbigt men får inget rakt svar.

Han tar sig inte för med någon aktivitet, utan de blir oftast kvar inne, framför tv:n. Jag brukar försiktigt säga att de kanske kan hälsa på någon eller åka till badhuset eller bara vara ute på gården. Då blir han arg och tycker att jag lägger mig i för mycket. Detta har pågått länge, ungefär ett år, och jag är så trött på det. Jag känner ett stort obehag när jag ska jobba helger.

Han vill att jag bara ska jobba dagtid, men det vill inte jag. Jag har världens bästa jobb och kolleger, kan absolut inte tänka mig att byta jobb eller att bara jobba dagtid. Är jag ego som tänker så?

Vår relation är egentligen riktigt dålig, det är ofta bråk om småsaker. Jag vill verkligen inte byta jobb, samtidigt får jag dåligt samvete för att jag inte vill det.

Ett råd, snälla!

Ego?

Svar

Kanske du egentligen innerst inne redan vet vad du vill göra? Men visst kan det vara klokt att fråga andra till råds också för att bli starkare i sitt beslut.

Du beskriver hur ditt arbete är upplagt, att du trivs med det och att du inte vill göra några förändringar kring det. Men problemet är att din sambo inte är nöjd med hur ditt arbete är upplagt och särskilt inte med din helgtjänstgöring varannan eller var tredje helg.

Förutom att ni är väldigt oense kring ditt arbete säger du att er relation har nått botten och att den egentligen är riktigt dålig.

Du skriver att du verkligen inte vill byta jobb – men om vi bara leker med tanken att du ändå skulle göra det, vad tror du händer då? Kommer er relation att bli bra då? Kan det vara så att din ovilja att byta arbete handlar om att du innerst inne vet att relationen ändå inte kommer att bli bra av det?

Min fantasi är att ni bråkar om småsaker och fokuserar på ditt arbetsschema istället för att prata om er relation och hur ni ser på framtiden. Jag tror att ni måste börja i den änden istället för att köra fast kring ditt arbetsschema. Och jag tror att ni måste ta hjälp utifrån, det vill säga att ni bokar tid hon familjerådgivningen.

Det går inte alltid att hjälpa sig själv. En tandläkare som får hål i en tand måste be en annan tandläkare om hjälp, hur duktig han än är på att laga andras tänder.

Du skriver att ni har två döttrar. De är ännu små och behöver båda sina föräldrar, så inte minst för deras skull är det viktigt att ni gör vad ni kan för att bli mer sams. Även om ni beslutar er för att gå skilda vägar är det väldigt bra att ha tagit professionell hjälp för att förstå vad som hänt, bli sams kring beslutet och därmed lättare kunna hantera föräldraskapet utifrån nya förutsättningar.

Lena Melin, familjeterapeut