Lust leder ibland till barn. Men att behålla glöden när familjen växer kan vara en utmaning. Här är 28 lusttips för småbarnsföräldrar, från A till Ö.

A – Att var tätt intill kan få fart på lusten

Som att sitta riktigt nära den man älskar, eller ligga sida vid sida, och göra något vardagligt som att läsa eller lösa korsord

B – Barnvakt

Hitta på något kul tillsammans och återupptäck varandra. Umgänge på tu man hand ger lust att kela.

C – Champagne

Ett litet glas bubbelvin kan vara avslappnande och höja stämningen. Men för mycket av det goda har motsatt effekt. Man somnar lätt av alkohol som trött småbarnsförälder.

D – Delad föräldraledighet

Forskning visar att mammor och pappor som delar på vård och omsorg om barnet är nöjdare och mår bättre i sina relationer.

E – En liten snabbis

Precis som man ibland är sugen på snabbmat kan en sexuell snabbis när tillfälle ges funka fint för att man ska bli nöjd.

F – Förspela mera

Det kan ta tid både för en kvinna och en man att tända. Det är viktigt att ge varandra den tiden.

G – Ge varandra komplimanger

För att kunna njuta krävs det att man känner att man duger som man är, både i sina egna och i sin partners ögon.

H – Hjälpmedel

Pröva med glidmedel eller öka spänningen med ett sexhjälpmedel.

I – I backspegeln:

Vad fick er att känna lust innan barnet kom?

J – Jämställda får troligen ligga mer

Om bara den ena tar ansvar för tvätt, disk, matlagning och städning leder det till irritation och trötthet. Sex börjar vid diskbaljan, sägs det.

K – Kravlös närhet

Gosa och kramas utan förväntningar om att det ska sluta i sängen.

L – Lista era lusthöjare

En del tycker om att dansa tillsammans eftersom det erbjuder kravlös närhet, som kanske kan leda till något mer. Vad funkar för er? En god middag? Lyssna på musik? Se en film? Locka inte utan att mena något. Falska förhoppningar om sex, kanske för att slippa undan tjatet en stund, bidrar bara till frustration.

M – Minimera lustmördarna

Bråk om brist på sex är inte något bra sätt att komma i rätt stämning. Om du saknar sex i relationen är det bättre att göra något för partnern som du vet att han/hon gillar.

N – Nyfikenhet berikar

Fastna inte i ett mönster, att han smeker så och kvinnan så och sedan samlag. Våga prova nya saker.

O – Okej-då-sex

Även om man själv inte har så stor lust kan man tycka att det är okej att ha sex ändå ibland, för att partnern så gärna vill. Lust kan ju föda lust. Förutsatt att detta känns okej att göra, det kan annars bidra till ännu mer olust.

P – Prata med varandra

Försök sätta er in i hur den andra känner sig när sexlivet är sparsamt istället för att kanske ständigt få höra ”Det var länge sedan nu, tänder du inte på mig längre?”.

R – Relationsspela

Med parspelet Relationsboxen kan ni öva på lust, lek, närhet och kommunikation. Välj ett ämne, dra ett kort och följ instruktionen, till exempel att gå på upptäcktsfärd på din partners kropp.

S – Stressa mindre och få mer ork

Minska på alla måsten, besök släktingar lite mer sällan under en period, storhandla. Kan ni flexa på jobbet och få smidigare hämtningar och lämningar i förskolan?

T – Tillfället gör tjuven, sägs det

När det gäller småbarnsföräldrars sexliv funkar det ibland på samma vis. Att man får passa på när man har chansen, hitta tillfällena (och orken).

U – Utforska varandras kroppar utan krav på samlag och orgasm

Detta gör ofta att spänningen stiger.

V – Variera mera

Sex på samma ställe och på samma vis kan leda till förlorad lust. Tvåla in din partners rygg i badet, ge lite fotmassage i soffan. Kanske leder det till något mer …

X – X-tra input

Läs böcker om sex och relationer.

Z – Zzz 1

Sov nakna tillsammans. Närhet föder lust, kanske särskilt om man inte har några förväntningar utan kan slappna av.

Zzz 2

Passa på när barnet tar en tupplur. Eller vakna lite tidigare ibland, om du har ett barn som sover bra på morgonen, för att hinna vuxenmysa – om ni orkar.

Å – Åh, älskling …

Skicka kärleksfulla sms till varandra. Skriv en gullig lapp och lägg bredvid kaffekoppen. Krama och bekräfta varandra. Ömhet och omtanke kan vi inte få för mycket av.

Ä – Ägglossningskoll

Att tajma in när lusten når en topp är ett sätt att få till det. Många kvinnor upplever till exempel ökad lust vid ägglossning.

Ö – Önskelista

Skriv var sin lista om vad ni önskar er av samlivet, gå igenom dem tillsammans och se om och på vilket sätt ni kan möta varandras sexuella önskningar.