Trolldeg – så enkelt att göra själv!

Trolldeg är superenkelt att göra. Häll några droppar karamellfärg i degen, eller låt torka i ugn och måla i efterhand.

Att ”dega” är många barns favoritsyssla – och när degen är gjord av mjöl och salt kostar den inte många kronor.

Läs också: Kortare dagar på förskolan eller helt lediga dagar – vad är bäst för barnet?

Du behöver:
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
ev karamellfärg

Gör så här: Trolldeg kan du använda som leklera eller för att göra figurer som sedan kan sparas. Degen torkar relativt snabbt men håller ungefär ett dygn om du lägger den i plastpåse i kylen.

Blanda bara ihop ingredienserna till en smidig deg och börja dega! Om du vill spara figurerna torkar du trolldegen i ugnen i 100 grader i 1 timme och låter sedan figurerna stå ett dygn. När de torkat går de bra att måla!

Läs också: Gör egna såpbubblor – som inte skummar

Trolldeg med alun

Trolldegsrecept innehåller ibland alun, men i ofarlig mängd enligt Giftinformationscentralen.

Se upp med saltet

Trolldeg innehåller stora mängder koksalt, så se till att barnen inte äter av den. Tidiga symtom är enligt Giftinformationscentralen stark törst, kräkningar, diarré.

Läs också: Måla med mjölk (jo, det går!)

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren