Speltips – 3 appar för de minsta

Regning dag, lång resa eller bara spelsugna barn. Daniel Wieselberg på pappasappar tipsar om spel utan reklam eller köp inuti app.

Bygg en raket

APP: Sago Mini Toolbox
(iPhone, iPad)
Ålder: 2-3 år Pris 29 kr
Betyg: 4 av 5

Det här är ett spel bestående av tolv olika byggprojekt i vilka barnen med hjälp av olika material och verktyg bygger ihop olika saker. Det kan exempelvis röra sig om ett dockhus, en raket, en gunga eller en drake. Genom att peka och dra styr barnen över hur borren borrar i träet, måttbandet mäter upp plankorna, sågen sågar virket eller saxen klipper tyget. För de yngsta är det här en rolig app som dessutom tränar fingermotoriken. De äldre barn som testat önskar mer utmaningar och ett mindre styrt innehåll.

 

Utmanande födelsedagsfirande

APP: LEGO DUPLO Forest
(iPhone, iPad, Android)
Ålder: 2-3 år Pris: Gratis
Betyg: 3 av 5

Här får man följa med kaninen och giraffen på deras färd genom skogen för att komma fram till björnen med en födelsedagspresent. På vägen får man lösa små enkla uppdrag för att komma vidare mot målet. Appen är väldigt enkel att använda och det går inte att göra fel. Att vägen är utstakad redan från början gör det hela väldigt förutsägbart, men för de yngsta är det en lagom nivå. Ett plus är att man från kartan kan välja det spelmoment som man tycker är roligast utan att behöva börja om från början varje gång.

 

Bada med barn och djur

APP: Pepi Bath 2
(iPhone, iPad)
Ålder: 2-4 år Pris: 29 kr
Betyg: 4 av 5

I Pepi Bath 2 får man lära sig om hygien, påklädning och vardagsrutiner via en pojke, en flicka, en hund och en katt. Man väljer karaktär på första sidan men aktiviteterna och valmöjligheterna är samma oavsett människa/djur eller genus. Bland annat får man gå på toaletten och tvätta händerna, borsta tänderna, borsta håret, klippa naglarna, tvätta kläder och bada. Appen ger ett bra tillfälle att tillsammans kunna prata med sitt barn om hygien och om hur man ska göra. Ett plus är att man kan välja kläder precis som man vill. Minus är att appen kräver att man parfymerar barn/djur efter dusch och spray med luktspray när man varit på toaletten.

 

pappasappar.se recenseras barnvänliga appar som inte innehåller reklam eller köp inuti appen.