Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lekparker värda en omväg – och andra tips för barnsemestern!

Barnsemester i Sverige är härligt! Upptäck en lekplats ni inte besökt förut, eller ett museum med barnvisning. Här är tipsen för en härlig sommar med barn på hemmaplan.

Hitta en rolig lekplatser i Sverige i sommar!
Hitta en rolig lekplatser i Sverige i sommar! Foto: Unsplash

Att resa med barn inom Sverige eller något av våra grannländer i sommar är absolut tillräckligt. Då slipper man dessutom få dåligt miljösamvete.

Johanna Sandahl är ordförande i Naturskyddsföreningen och trebarnsmamma. För henne och familjen är det, givetvis, en självklarhet att resa miljövänligt.

– Stalltips ett om man vill resa klimatsmart är att skippa flyget. Ta tåg ­eller båt istället – vilket i och för sig tar längre tid för jämförbar sträcka, men är det å andra sidan inte just tid som vi barnfamiljer alltid jagar? Jag tycker att det är underbart att resa långsamt. På tåg eller båt får vi en massa tid tillsammans och det händer inte så ofta i vardagen. Vi spelar spel, pratar eller bara stirrar ut genom fönstret, säger Johanna Sandahl.

Resa med barn – låt det ta tid!

Tricket är såklart att inte se förflyttningarna som en del av resan – vilket passar alldeles utmärkt när man har små barn som varken uppskattar kravet på stilla­sittande eller det trånga utrymmet på flyg. 

– En resa behöver inte vara lång för att rymma mycket. Det räcker kanske att ta tåg till grann­staden. Eller båtluffa i skärgården några dagar. Jag tänker ofta att det också är guld värt när ­barnen är små att hela familjen är utvilad och har bra med energi, genom hela resan. Då kan alla uppskatta äventyret, säger Johanna Sandahl. 

Det snackas mycket om att välja bort flyget och ­istället resa miljövänligare. Är det något ni på Naturskyddsföreningen har märkt av?

– Det jag vet är att lusten att upptäcka naturen ökar. Sektorn för naturturism i Sverige växer, vilket vi såklart tycker är jättebra. Och ser jag till min egen bekantskapskrets, som visserligen kanske inte är helt representativ,tycker jag definitivt att det miljövänliga resandet ökar. Att tågluffa ner till Europa och hyra ett hus verkar vara den nya chartern, säger Johanna ­Sandahl.

Roliga saker att göra med barn i sommar

1. Åk på lekplatssafari

Många städer har lekplatser med olika teman. Malmö verkar vara lite av en mästare här eller vad sägs om Afrikaparken, Djungellekplatsen eller Bondgårdslekplatsen? Åker man till Halmstad finns Pippi-lekplatsen och i Umeå finns äventyrslekplatsen Hedlundadungen. Se om du kan hitta en oupptäckt pärla i din egen stad, det brukar finnas en lista på kommunens hemsida – eller så kanske ni ger er ut på en turné till närliggande städer? Besök en lekplats om dagen, eller ta cykeln eller bussen till flera. Packa en extra god matsäck, med sådant som också vuxna ­uppskattar, så räcker äventyret ännu längre.

Roliga och ovanliga lekplatser i Sverige:

Afrikaparken, Bondgårdslekplatsen, Teaterlekparken och Djungellekplatsen i Malmö.

Mulle Meck-lekplatsen i Solna med tema från barnböckerna om Mulle Meck.

Pippilekplatsen i Halmstad.

LasseMaja-parken i Härbreparken i Huddinge.

Uggleparken i Kristineberg, Stockholm, är perfekt för barn som gillar att klättra!

Björklidens lekplats i Järfälla med temat svenska skogsdjur.

Hisingsparken Bondgården i ­Göteborg.

Lekplats Hedlundadungen i Umeå (med extra lång rutschkana).

Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad i Stockholm, med skeppsvarvstema.Har vi missat din favorit-lekpark? Tipsa oss gärna på red@viforaldrar.se

2. Båtluffa med barn i Stockholms skärgård

En båtluffarbiljett med Waxholms­bolaget kostar 445 kronor (gratis för barn under 7 år) och räcker i fem dagar. Vilket kanske är en alldeles lagom längd när man reser med små barn? Bo på ­mysiga vandrarhem, lyxigare hotell ­eller tälta. Kör självhushåll i stugor eller ät på finkrog. Valfriheten är maximal! Från och med 2018 gäller SL-kortet (som man köper för att resa kommunalt i Stockholm) på Waxholmsbolagets alla båtar utom under sommarperioden. Det innebär att den som har månads- eller årskort på SL kan åka med det ut i Stockholms skärgård. Kan bli en mysig mini-semester en helg på våren eller hösten.

3. Tågluffa med barn till Köpenhamn eller Berlin

En tågluff behöver inte nödvändigtvis innebära en månad med ryggsäck till långt bort i Europa. Nära destinationer som är perfekta när man reser med barn är till exempel Berlin, Köpenhamn – eller varför inte en stad nära er egen? För en 3-åring kan det vara alldeles lagom med en tågresa på tre timmar och några nätter på vandrarhem eller att prova bo på lantgård (bopalantgard.se). Till både Köpenhamn och Berlin kan delar av tågresan ersättas med en båtdito – brukar vara grymt uppskattat av barnen.

Åk tåg & båt till Berlin med barn: Åk tåg hela vägen via Danmark. Alternativt ta färja mellan Gedser-Rostock, Rödby-Puttgarden eller Trelleborg-Rostock. Barnvänliga tips i Berlin: Den tyska motsvarigheten till våra 4H-gårdar är ofta välorganiserade och bjuder på många aktiviteter. Samtidigt ligger de ändå hyfsat centralt. Sök på Kinderbauernhof för att hitta rätt. Legoland. En klart mindre filial än originalet i Danmark, men med små barn i sällskap är det snarare en fördel. Naturkundemuseum. Berlins natur­historiska museum är otroligt barn­vänligt. Dinosaurieutställningen brukar vara populär hos både stora och små.

Psst! I Berlin kan man verkligen hitta prisvärda hotell och vandrarhem. Ett bra tillfälle att antingen spara in mycket pengar, eller kanske unna sig en standard man inte brukar?

Åk tåg & båt till Köpenhamn med barn: Man kan antingen tåg åka via Malmö och Öresundsbron, eller ta båten mellan Helsingborg och Helsingör och fortsätta tågresan på danska sidan.

Barnvänliga tips i Köpenhamn: Den blå planet. Nordeuropas största akvarium ligger nära Öresund. Bra tillfälle att börja prata med små barn om ekologi. Bakken. En klassiker bland nöjesfält, med en anrik berg-och-dal-bana i trä, men har även aktiviteter för små barn.



Psst!
I Köpenhamn är boendet betydligt dyrare än i Berlin. De bästa alternativen är hotell som ligger en bit utanför stan men som ändå har bra kommunikationer in till centrum, eller något av de fräscha vandrarhemmen som finns inne i stan

Läs också: 3 barnvänliga städer i Europa – som nås med tåg!

4. Barnvänliga museer i Sverige – här finns de!

Att gå på museum brukar inte hamna högst upp på önskelistan, varken hos småbarnsföräldrar eller hos barnen själva. Men många museer har lekrum eller fantastiska skaparverk­städer, där ni själva eller med guidning kan pyssla hur mycket ni vill. I ateljéerna brukar finnas härliga material i överflöd och det är fritt fram att spilla och kladda hur mycket man vill. Bonus: Man blir trött av att skapa. Kanske så trött att man måste sova i vagnen en stund, och då kan de vuxna ta en tur i utställnings­salarna (om man vill). Eller bara fika i lugn och ro i museets restaurang.

Några museum i Sverige med barnaktiviteter: 

Moderna Museet i Stockholm

Sjöhistoriska museet i Stockholm

Moderna Museet i Malmö

Nordiska Museet i Stockholm

Tekniska Museet i Stockholm

Dunkers ­Kulturhus i Helsingborg

Maritiman i ­Göteborg

Norrbottens museum i Luleå.

Psst! Många museer har också speciella babyvisningar, när föräldrar med bebisar i barnvagn eller bärsele är välkomna.

5. Vandringsleder för barn

Det går faktiskt att vandra, också med små barn. De riktigt små kan sitta i bärsele och de lite större kan emellanåt få pausa i bärstol (för ryggen). Längs många av lederna i Sverige finns korta sträckor på ett par, tre kilometer – eller varför inte bara utgå från er stuga eller någon av Svenska Turistföreningens fjällstationer och gå så långt ni orkar för att sedan vända hemåt igen? Med många mysiga pauser längs vägen kan man vara iväg en hel dag utan att för den skull behöva avverka någon längre sträcka. Den som vill tältar, men det finns också mer bekväma alternativ längs lederna – på vissa ställen kan man boka femrättersmeny till middagen.

Vandra med små barn i Sverige:

Kinnekulleleden

Utgångspunkt STF Storulvån ­Fjällstation

Sörmlandsleden

Skåneleden

6. Semester hemma med barn

Kanske är den miljö- och barnvänligaste semestern av alla den som sker på hemmaplan: hemestern! Billig, lätthanterlig och med stor potential att bli superrolig. Vill man lyxa till det kan man ju bo på hotell eller vandrarhem några nätter. Byta hus eller lägenhet med några vänner. Eller kanske tälta i trädgården eller i närmaste glänta? Gör en önskelista med sådant ni aldrig hinner med, som att faktiskt stanna i lekparken tills man tröttnat, och sådant ni missat. Titta på er närmiljö med en turists ögon.

7. Tre utflykter som är roliga för de vuxna också   

1. JÄMTLAND: Åk Vildmarksvägen

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i norra Jämtland, över fjället Stekenjokk, in i södra Lappland och tillbaka till Strömsund. Allt som allt är sträckan 500 kilometer – även om man såklart själv väljer hur långt man vill åka. Längs vägen kan man kika på enorma träd, storväxt lava och porlande bäckar. Har ni tur kanske få en glimt av älg, lodjur eller fjällräv eller så vill ni tillbringa tiden med att rida, paddla kanot eller fiska. Bor gör ni i stugor, tält eller kanske en lappkåta.PS.Vägen över Stekenjokk är bara ­öppen från mitten av juni till mitten av oktober. Övrig tid är snömängden för stor. Mer info. 

2. SKÅNE: Besök Wanås skulpturpark

Wanås Konst- och skulpturpark ­utanför Knislinge i Skåne är ett paradis för konstintresserade föräldrar och deras barn (eller egentligen för alla som är nyfikna på något nytt). Gott om plats att springa – frisk luft och konstupplevelser får man på köpet. Man kan övernatta på Wanås eget (ganska dyra) hotell – eller på något av de många vandrarhem som finns i närheten.

3. SKÅNE: Klättra i Klätterträdet i ­Norrvikens trädgårdar

I Norrvikens trädgårdar precis utanför Båstad finns förutom sju trädgårdar i olika stilar också en hel del roligt att göra för små barn. Som till exempel vindlande gångar i de stora rhododendronbuskarna, japanska korgfiskar och frigående påfåglar, en bi-trädgård där man kan få kika in i bikuporna och inte minst den fantastiska japanska vresboken som är ett underbart klätterträd. Hela Bjärehalvön är dessutom perfekt för en liten luff med buss eller tåg, med korta avstånd, massor av naturupplevelser och gott om mysiga bed and breakfast-ställen och vandrarhem.

 Det finns sju trädgårdar (mysiga för både barn och vuxna) i Norrvikens trädgårdar i västra Skåne.

Resa med små barn – bra att tänka på

• Boka boende via Airbnb. Kan ni semestra i en lägenhet eller ett hus där det bor barn till vardags har ni så mycket gratis: prylar som spjälsäng och barnstol finns på plats, det finns leksaker och hemmet har (förhoppningsvis) tålig inredning och är barnsäkrat. 

• Spara på krutet. Med första barnet är det snarare regel än undantag; man vill så gärna att hen ska få besöka Astrid Lindgrens värld, värsta vattenlandet ­eller Lådbilslandet. Och nästan alltid upptäcker man att det hade varit bättre att vänta ett år eller två ... Barnet fattar inte riktigt grejen och som förälder kan man bli irriterad för att man lagt så mycket tid och pengar på ett arrangemang som inte verkar uppskattas. Små barn bryr sig ärligt talat inte om ifall de är på Hawaii eller campingen i Skövde – så länge det finns roliga leksaker och tid att hänga med föräldrarna.

• Kompromissa! Ibland funkar det, men ibland (för det mesta?) är det bara så att barn och vuxna vill göra helt skilda saker. Se semestern som en träning i kompromissens ädla konst. Om barnen får vara på lekland en dag kan de gott bjussa förälder/föräldrar på att gå på museer nästa. Eller varva halvdagar: några timmar på lekplatsen, några timmars sightseeing. Med det upplägget är det lättare att skippa ett eventuellt dåligt samvete för att inte precis allt är barnanpassat.