Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så gör vi med vår privatekonomi – föräldrar berättar

Allt in på ett konto – eller pengar som swishas fram och tillbaka. Så här gör föräldrar vi frågat! 

En betalar för barnet, den andra för maten – eller alla pengar in på ett konto. Föräldrar berättar hur de fördelar inkomster och utgifter i familjen.
En betalar för barnet, den andra för maten – eller alla pengar in på ett konto. Föräldrar berättar hur de fördelar inkomster och utgifter i familjen. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Gemensam ekonomi eller delad? Den frågan ställde vi till Vi Föräldrars följare på Instagram. Här är några av svaren vi fick!

Vi sätter in samma summa på ett gemensamt konto

”Vi sätter in ett belopp på ett gemensamt konto. Men det skulle kännas mer rättvist om det gjordes en procentuell fördelning. Nu sätter vi in samma summa båda två.”

Den som tjänar mer betalar mer

”Vi har varsitt eget konto och ett gemensamt för mat och vissa räkningar. Till det kontot för vi över lika mycket. Det går till hyra, amortering och mat. De övriga räkningarna har vi delat upp så att den som tjänar mer betalar mer. Vi har varsitt eget sparande och sparar gemensamt till barnen”

Vi delar på allt men har egna fickpengar

”I slutet av månaden betalar vi alla räkningar och lån och sätter in den summa som brukar gå åt till mat (eller lite mer för säkerhets skull) på Ica- och Coop-korten. Vi sätter också undan pengar till gemensamma sparanden och individuella sparanden och fonder som vi kommit överens om att båda ska ha.

Sedan tidigare har vi bestämt hur mycket ’fickpengar’ var och en ska ha varje månad. Vi ser till att den summan finns kvar på våra respektive konton, och den använder vi som vi vill – till öl, konserter, second hand-kläder eller sparande, till exempel. Det som blir över (olika för varje månad) fördelas till ett gemensamt buffertkonto och, i perioder, till olika konton avsedda för till exempel renoveringar och resor.

Och ibland, när vi har gott om pengar på buffertkontot, använder vi delar av dem till öl, konserter och restauranger, för att slippa nalla på vår ’fickpeng’."

Vi delar på det som är kvar

”Vi har egna konton men delar på det som finns kvar när räkningar och maten är betalda.”

Sambon tjänar mer och betalar mer

”Delar hyfsat lika. Två separata konton för inkomst. Betalar olika saker, men sambon som tjänar mer betalar mer.”

Vi betalar procentuellt

”Alla utgifter betalas procentuellt utifrån vår inkomst.”

Jag gillar att ha mina egna pengar

”Vi har ett Exceldokument där vi lägger in alla utgifter för månaden samt våra löner. Sedan räknas det ut hur mycket var och en ska betala till på räkningskontot. Från det kontot dras alla gemensamma räkningar. På så sätt betalar man procentuellt efter hur mycket man tjänar.

Vi har även ett Ica-kort där vi sätter in en summa varje månad och med det betalar vi allt som har med familjen att göra – allt från mat till kompisars födelsedagspresenter, museibesök och kläder till barnen. Det man har kvar på egna kontot är ens egna pengar som man gör vad man vill med: dricker öl, shoppar, betalar egna mobilräkningen och så vidare. Jag gillar detta upplägg eftersom det blir en rättvis fördelning kring de gemensamma utgifterna. Bara för att en person (ofta är han en man) har ett mer välbetalt jobb betyder det ju inte att arbetet är viktigare eller att den personen jobbar mer.

Vårt sätt gör också att om någon till exempel vabbat eller varit sjuk blir den inte straffad för det. Jag gillar också att ha mina egna pengar; annars skulle jag nog känna dåligt samvete om jag shoppade till mig själv när det var allas pengar eller bli irriterad om min man köpte saker som jag inte tyckte var lika viktiga. Det var när jag föräldraledig första gången som jag insåg hur olika ekonomi vi plötsligt hade, och påtalade det, vilket resulterade i detta system.”

Jag betalar kläder till sonen

”Varsitt konto. Jag betalar maten, elen, kläder till sonen och egna räkningar, som mobilen, samt shopping.”

Gemensam ekonomi som vi båda bidrar till

”Allt in på ett konto. Från det kontot betalas alla räkningar och båda våra kontokort är kopplade dit. Från det kontot förs pengar över till sparande. Nu när vi fått två barn är vi mer ett 'team', vi har gemensamma mål med livet och så vidare. Därav gemensam ekonomi som vi båda bidrar till och lever av.”

Lika mycket "fickpengar" oavsett inkomst

”Vi sparar lika mycket oavsett inkomst på våra privata konton, det brukar vara typ 3 000 kronor som går till kläder, hobbies med mera. Resten går in på ett gemensamt konto för alla övriga utgifter. Vi kan också låna från det gemensamma kontot alternativt föra över lika mycket till våra privata konton när det finns pengar över på det gemensamma. Det har också hänt att vi fört över från det gemensamma kontot när en har väldigt låg inkomst på grund av föräldraledighet, så att vi får lika mycket fickpengar.”

Vi swishar varandra

”Inkomsterna kommer in på våra respektive privatkonton och vi betalar våra ’egna’ räkningar. Vi har också ett gemensamt matkonto där vi sätter in 6 000 kr i månaden. Vad gäller barnens kläder, skor och så vidare är det mest jag som köper det, men vi försöker att dela de utgifterna lika också. Det är samma sak med födelsedagspresenter och julklappar.

Vi räknar på allt så att båda har betalat lika mycket och får lika mycket över; om någon har mer pengar över skickar den pengar till den andre. Det blir en del swishande men det funkar för oss. Kanske att det vore smidigast att ha ett gemensamt konto för inkomster men det får bli i framtiden i sådana fall.”

Önskar att sambon kunde överföra pensionsrätter

”Jag jobbar med ekonomi och tycker inte att det finns något rätt eller fel utan att varje familj ska få välja själv. Vi betalar räkningar procentuellt utifrån vad vi har för inkomst. Vi har varsitt eget sparande till pension, buffert och barnet. Vi har även gemensamt sparande till huset och ett i vårt barns namn.

Överskott, som till exempel att någon får pengar tillbaka på skatten, går in på ett gemensamt sparkonto. Större inköp, resor och annat delas också procentuellt utifrån inkomst. Det enda jag saknar är att sambon skulle kunna överlåta en del av premiepensionen till mig på grund av att jag har lägre lön, men vi är ogifta. Därför väljer jag att sätta av mer till mitt eget sparande, men mer optimalt hade varit om min sambo hade sparat en del av sin inkomst åt mig istället.”

Vi behåller 2 000 kr var

”Vi behåller cirka 2 000 kr var på våra egna konton eftersom vi har autogiron som dras därifrån. Resten läggs in på vårt gemensamma konto som räkningar betalas ifrån. Vi har även en automatisk överföring varje månad från gemensamma kontot till sparande till barnen. Det gemensamma kontot använder vi till både gemensamma och individuella utgifter. Det som är över när allt är betalt för vi över till ett gemensamt sparande.”

Läs också: Gemensam eller delad ekonomi – vad är mest rättvist?