Prinsesspojkar är inte okej

66 procent av föräldrar med barn upp till 12 år planerar att inreda eller göra om ett barnrum under det närmaste året, enligt en undersökning. Och fortfarande dominerar ett traditionellt könsrollstänkande – rosa och prinsesstema är det som gäller för flickrummet medan blått och teman som bilar, båt och tåg är vanligast i pojkrummet.

Vill sonen ha ett piratrum så tycker 87 procent av föräldrarna att det är helt okej. Betydligt färre – 61 procent – är dock beredda att låta honom få ett rum med prinsesstema.

Lite mer okej är det om dottern vill ha ett piratrum – 76 procent av föräldrarna är positivt inställda till det. Emellertid tycker hela 86 procent av föräldrarna att det är helt i sin ordning om hon vill ha ett prinsessrum.

– Det är på samma sätt här som inom alla andra områden i samhället. Flickor som håller på med ”pojkaktiviteter” hamnar på plus och ses som coola. Pojkar som håller på med ”flickaktiviteter” hamnar däremot på minus. Det speglar den maktordning som finns i hela samhället, konstaterar Ingrid Stenman som är genuspedagog.

Enligt Ingrid Stenman är också den här uppdelningen av färger och typiska flick- och pojkleksaker större i Sverige än i många andra länder. Detta trots att vi svenskar berömmer oss för att vara så jämställda.

Jämställdheten har gått framåt inom många områden, men här har det snarare gått åt motsatt håll.

– Den kvalitativa jämställdheten har inte hängt med och vi kan se ökande skillnader vad gäller exempelvis kläder och leksaker, säger hon. Barn slussas så tidigt in i de här mönstren och man skulle önska att de hade lite fler valmöjligheter. Det måste få finnas många olika sätt att vara flicka eller pojke på. Här handlar det i första hand om att vi vuxna måste börja ifrågasätta de föreställningar och de förväntningar som vi har på hur flickor och pojkar är och ska vara.

På frågan ”Är det viktigt att motverka typiska flick- och pojkrum?” instämmer 26 procent av de svarande. 76 procent anser inte att det är viktigt.

Men ser inte föräldrar hur mycket de påverkar sina barn?
– En dagstidning gick ut och frågade ett antal föräldrar om det här och jag blev förvånad över hur de svarade. Det är som att man tror att det sitter i generna hur flickor och pojkar ska vara.

Undersökningen, som baseras på 1 000 intervjuer  som är representativa för svenska folket, är utförd av färg- och inredningsföretaget Beckers Nya Hem.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren