Gå på påskäggsjakt

Ingen påsk utan ägg. Med eller utan godis. Låt påskharen komma med äggen när barnen sover – och gömma dem – så kan ni ger er ut på påskäggsjakt. Ute eller inne.

En påskäggsjakt är en spännande upplevelse för de minsta och den som vill kan lätt göra den till en heldagsaktivitet för hela familjen.
Man kan ha jakten i sin egen trädgård (om man har en sådan), i lämplig miljö nära huset, eller ute på gården om det finns en gård eller lekplats där man bor.
Eftersom barnen behöver hjälp med vissa moment, bland annat att läsa vad som står på lapparna med ledtrådar – och små barn behöver tillsyn – behövs vuxna som sällskap under jakten.
Det krävs en del förberedelser för att få det hela att fungera, men när förberedelserna väl är klara är det bara att hänga på.
Ett tips, om ni gör en lång påskäggsjakt, är att packa ner en rejäl matsäck. På så sätt drar ni ut på spänningen, alla får lite mat i sig och barnen orkar hela vägen.

Ballongträd i skogen
Låt spåren leda till ett ”ballongträd” i skogen, där ni hängt uppblåsta och färgglada ballonger. Trädet syns på så långt håll och barnen förstår direkt var nästa ledtråd finns. Placera en lapp med en ledtråd i en av de upplåsta ballongerna – skriv ett enkelt budskap på lappen, som till exempel: ”Följ stigen av gnistrande diamanter” (”diamanter” kan man göra av guldsprejade stenar). Låt barnen sticka hål på ballongerna i jakten på lappen. De ballonger som blir över får barnen ta med sig hem.

I Vi Föräldrar 5 finns flera idéer för påskäggsjakten.