Paris är inte bara Eurodisney, här finns en massa kul för små barn.  Vi Föräldrars reseredaktör Katarina Markiewicz har nyligen kommit ut med boken ”Resa till Paris”. Här bjuder hon på sina bästa Paristips, både för barnen och för dig som vill shoppa barnkläder och leksaker.

En minivariant av Eiffeltornet

Paristipsen och bilderna är hämtade ur boken ”Resa till Paris” (ICA bokförlag 2007) av Katarina Markiewicz.

Mitt främsta råd är att åka till Paris under ”barnvänlig säsong”, det vill säga när uteserveringarna har öppnat (från ungefär april till oktober).

Resan blir så mycket enklare när man kan sitta ute och äta istället för att tränga in sig på fullsatta brasserier och kaféer, vilket man måste göra om man reser under höst- och vintersäsongen.
Det finns flera tips som underlättar parisvistelsen:

Skippa tunnelbanan (metro) om du reser med barnvagn. Hissar existerar knappt och rulltrapporna är få. Gångarna nere i tunnelbanan kan både vara långa och bökiga. Vid rusningstid är tunnelbanevagnarna packade som sardinburkar. Bussar är bekvämare. Kliv på med barnvagnen i mitten av bussen och ställ den på den plats som är avsedd för barnvagnar. Barn upp till fyra år åker gratis.

Promenera! Paris gör sig utan tvekan bäst till fots. Se det därför som en fördel att barnvagnen är med och passa på att promenera.

Brasserier, bistron och de kända kaféerna har inte barnförbud, men det kryllar inte direkt av barnfamiljer där. Tack och lov för alla amerikanska och franska snabbmatskedjor (trodde aldrig att jag skulle säga det) och för alla uteserveringar sommartid (då fungerar de flesta ställen). Få restauranger har barnstolar med undantag för snabbmatskedjorna.

Paris har fantastiska grönområden. Det finns också underbara inhägnade lekparker där man kan ta en välbehövlig paus, byta blöja och låta barnen leka en stund. Gungorna, rutschkanorna och klätterställningarna brukar vara märkta med lämplig ålder.

Skötrummen på varuhusen brukar vara jättefina.

Ta med en extra resväska hemifrån. Barnmodet är fantastiskt fint, mer fantasifullt än hemma och man kan göra riktiga kläd- och skofynd.

I Paris finns också speciella barnfrisörer, helt klart värda ett besök om barnet behöver en klippning.

Parker och promenader i Paris för barnen

Lekpark i Paris

Bois de Boulogne med bland annat Jardin d’Acclimatation

Den ena av Paris två jätteparker. Gå till Jardin d’Acclimatation som ligger i parkens norra del. Här finns bland annat ett zoo, en nöjespark och ponnyridning. Det går också att se en dockteater med den traditionella Guignol-karaktären från Lyon som slår på en gendarme (polisman) med batong.

Här finns också Le Musée en Herbe, en konst- och kulturateljé för fem – tolvåringar. För tre – tioåringar finns Ateliers du Jardin där man kan leka apotekare och lära sig tillverka tandkräm gjord på växter.

Adress: 16:e arr, M: Porte Dauphin
Jardin d’Acclimatation M: Les Sablons
www.jardindacclimatation.fr

La Promenade Plantée

Promenadstråk som också kallas för La Coulée verte har sin början på viadukten strax bakom Bastiljen i hörnet av Avenue Ledru-Rollin och Avenue Daumesnil. Barnvagnsburna tar hissen upp till stråket lite längre ner på gatan. Promenadstråket är ett före detta järnvägsspår som idag kantas av rosor, rosmarin- och lavendelbuskar, dammar, spaljéer, parkbänkar, tunnlar, parker och lekparker.

Hela promenaden är fem kilometer lång och leder nästan ända fram till jätteparken Bois de Vincennes (se nedan).

La Promenade Plantée (12:e arr.)
M: Bastille

Bois de Vincennes

Paris jättepark nummer två, där man bland annat kan besöka slottet Château de Vincennes från 1369. Bois de Vincennes är en stor park och det är lätt att gå vilse. Börja därför med att hämta en karta i blomsterparken Parc Floral. Bois de Vincennes har en hippodrom, ett stort zoo, ett mindre nöjesfält samt ett buddhistiskt område med ett tibetanskt tempel och magnifik buddhastaty och fyra sjöar där man kan hyra roddbåtar eller kanoter. Det går också att hyra cykel, rida ponny, se dockteater eller ha en trevlig picknick på gräsmattan.

På söndagarna brukar parken vara full av helglediga barnfamiljer. Då är det extra roligt att komma hit eftersom det hålls en asiatisk matmarknad kring det tibetanska templet. Där kan man provsmaka allt från vårrullar, kycklingspett och friterade bananer till – för den som vågar – grillade gräshoppor, larver och friterade kackerlackor!

Bois de Vincennes (20:e arr.)
M: Nation

Parc des Buttes Chaumont

Park med konstgjord ö, ett romerskt tempel, konstgjorda grottor, klippor och vattenfall.
Parken har ett trevligt kafé med stor uteservering. Buttes Chaumont är en ovanlig park, där det konstgjorda stundtals gör att det känns som om man promenerar omkring i en filmkuliss.

Parc des Buttes Chaumont (19:e arr.)
M: Botzaris

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes är perfekt som familjepark och har landets äldsta zoo.
Dessutom är parken vacker och fridfull med över 10 000 plantsorter, ett naturhistoriskt museum, tropiskt växthus, alpin trädgård, lekparker samt serveringar utplacerade lite här och var.
Jag brukar kombinera en promenad i Jardin des Plantes med en fika i moskéns mysiga kafé, som ligger precis i krokarna.

Jardin des Plantes (5:e arr.)
M: Gare d’Austerlitz

Jardin d’enfants des Halles

Ett paradis för barn mellan sju och elva år. Inhägnad lekpark med tunnlar, lianer, flera bollhav, hängbroar med mera.
Här kan föräldrar lämna sina äldre barn medan de shoppar i närliggande Hallarna. Yngre barn får också besöka parken men endast i föräldrarnas sällskap och bara på lördagarna mellan klockan 10 och 14. Liten entréavgift.

105, Rue Rambuteau (1:a arr.)
M: Les Halles

Jardin Catherine Labouré

Den före detta klostergården är en av stans bäst bevarade hemligheter och en av favoritplatserna när familjen söker lugn och ro.

Denna lilla oas hittar du knappast om du inte letar aktivt. Trädgården är omgärdad av höga murar med en liten ingång som är lätt att missa. Vinrankor, äpplen och persikor ger en lantlig atmosfär. Här finns också en fin lekpark och välskötta gräsmattor, perfekt för en picknick eller bara en paus.

33, Rue Babylone (7:e arr.)
M: Sévres-Babylone

Barnvänliga restauranger i Paris

Restaurangen L'Entrecote i Paris

Planet Hollywood

Amerikanskt stort och bullrigt mitt på Champs-Élysées, men barnvänligt. Barn får egen bricka med kritor, leksak och ballong. Barnstolar finns.

78 Avenue des Champs-Élysées
(8e :arr) M: George V
www.planethollywood.com

Hippopotamus

Fransk barnvänlig grillkedja. Barnen får egen bricka, kritor och block. Barnmenyer och barnstolar finns. Se hemsidan för närmaste restaurang.

68, Boulevard du Montparnasse
(14:e arr.) M: Montparnasse Bienvenue
www.hippopotamus.fr

Flunch

Fransk snabbmatskedja som har profilerat sig genom att servera nyttig och näringsriktig mat. Barnmenyer finns och varje barn får leksak och ballong. Barnstolar finns. Se hemsidan för närmaste restaurang.

5–7, Rue P Lescot (1:a arr.)
M: Les Halles
www.flunch.fr

Bistro Romain

Bistrokedja som serverar italienskinspirerad mat. Räkna inte med några kulinariska upplevelser, men maten är helt okej. Se hemsidan för närmaste restaurang.
117, Rue St Lazare (8:e arr.)
M: St Lazare
www.bistroromain.fr

Marché de st Germain

Perfekt plats att pausa på under shoppingturen i St Germain. Förr var det här en stor utomhusmarknad. Idag ligger marknaden inomhus och har utökats med ett modernt köpcentrum som har flera barnvänliga restauranger. Dessutom finns här en leksaksaffär, en butik som säljer märkeskläder för barn samt Gap Kids.

14, Rue Lobineau (6:e arr.)
M: Mabillon

Franska barnkläder att köpa på resan

Jacadi

Känt fransk barnklädesmärke med butiker runt om i Frankrike. Kläder och skor för barn upp till tolv år. För närmaste butik se hemsidan.

60, Boulevard de Courcelles (17:e arr.)
M: Monceau,
www.jacadi.fr

La Compagnie des Petits

Barnklädeskedja som expanderat allt mer de senaste åren.

51, Avenue du Général Leclerc
(14:e arr.) M: Alésia
www.lacompagniedespetits.com

Baby Dior

Bedårande men dyra bebis- och barnkläder. Men det går att hitta ett och annat för under 500-lappen.
28, Avenue Montaigne (8:e arr.)
M: Franklin Roosevelt

Fortunée

På jakt efter festkläder för barn? Här hittar du allt för den stora dagen.

11, Rue Pache (11:e arr.), M: Voltaite
www.fortunee.fr

Petit Bateau

Kanonkvalitet som tål att tvättas om och om igen utan att tappa färg och form. Speciellt fina t-shirts, underkläder och pyjamas. Även vuxenkläder. Butiker finns över hela Paris. Märket säljs även på de flesta varuhus.

116, Avenue des Champs-Élysées (8:e arr.) M: George-V
www.petit-bateau.com

Du Pareil au Même

En av mina favoritbutiker med fantasifulla och billiga barnkläder upp till 14 år och även barnskobutiker.
För närmaste butik se hemsidan.

34, rue St Placide (6:e arr)
M: St Placide
www.dpam.fr

Baby Gap och Gap Kids

Den första affär jag går till när jag besöker Paris. Priserna är som i Sverige men kläderna är tuffare och mer fantasifulla, speciellt pojkkläderna, vilket man inte är bortskämd med hemifrån. Butiker runt om hela Paris, se hemsidan.

62, rue de Rennes (6:e arr)
M: St Sulpice
www.gap.com

Tänk på att franska storlekar brukar vara mindre än svenska. Det gäller även barnkläder. Köp därför minst en storlek större än vad barnet brukar ha hemma i Sverige.

Barnskor att köpa

Rue Vavin (från Rue d’Assas till Boulevard Raspail i 6:e arrondissementet) kantas av sko- och klädbutiker för barn.

Il Court Le Furet

Kända märken rabatteras med upp till 30 procent då det handlar om slut- eller fjolårets kollektioner.

6 bis, Rue de Fourcroy (17:e arr.)
M:Ternes

Petits Petons

Populär skokedja med butiker över hela Paris. Märkesskor från storlek 17 till 39 där storleken styr priset.

20, Rue St Placide (6:e arr.)
M: Saint-Placide

Leksaksaffärer i Paris

Shoppa med barnen i Paris

Arche de Noé

Vackra träleksaker, pussel, spel och marionettdockor.

70, Rue St-Louis-en-l’Île (4:e arr.)
M: Pont Marie

Au Nain Bleu

Anrik leksaksbutik som funnits sedan 1836.

5, boulevard Malesherbes (8:e arr.)
M: Madeleine
www.aunainbleu.com

Village Joué-Club

En av Paris populäraste leksaksaffärer med såväl hederliga träleksaker som moderna dataspel.

3–5, Boulevard des Italiens (2:a arr.)
M: Richelieu-Drouot
www.joueclub.fr

Le ciel est à tout le monde

Ytterligare en favorit som förutom en massa originella leksaker specialiserar sig på drakar (sådana man flyger med).

10, Rue Gay-Lussac (5:e arr.),
M: St Michel
www.lecielestatoutlemonde.com

L’Ours du Marais

Ett paradis för alla nallebjörnsälskare. Här säljs kvalitetsnallar i alla möjliga skepnader, storlekar och material.

18, Rue Pavée (4:e arr.)
M: St Paul
www.oursdumarais.com

Pain d’Épices

Gammaldags leksaksaffär med underbara dockhus, nallebjörnar och fina träleksaker.

29–31, Passage Jouffroy (9:e arr.)
M: Grands Boulevards
www.paindepices.fr

À la poupée merveilleuse

Allt för kalaset. Fyrverkerier, maskeradkläder, trolleriverktyg och massor av skämtartiklar.

9, Rue du Temple (4:e arr.)
M: Hôtel de Ville
www.fete-paris.com

Barnfrisörer i Paris

Barn får sitt hår klippt i Paris

Au pays d’Oscar by Simon

Hårsalong endast för barn. Här får min son klippa sig varje gång vi kommer till Paris. Leksaker i massor och skickliga frisörer som vet precis hur en barnklippning ska gå till. Synd att det inte finns liknande salonger i Sverige.

16, Rue Vavin (6:e arr.) M: Vavin

Coup’Kid

Ytterligare en hårsalong enbart för barn med barnanpassade möbler och leksaker.

3–5 Boulevard des Italiens (2:a arr.)
M: Richelieu-Druot

Museer & barnaktiviteter

Parc de la Villette

Futuristiska La Villette öppnade1986. Här finns aktiviteter för alla åldrar, bland annat Cité des sciences et de l’industrie, ett interaktivt vetenskapsmuseum för barn, Cité des enfants, ett naturhistoriskt museum som vänder sig till mindre barn, Argonaute, ett sjöhistoriskt museum med en riktig u-båt, Géode, en biograf som visar naturfilmer i Imax-format (180 grader), samt Cité de la Musique, ett musikmuseum.
30, Avenue Corentin-Cariou

(19:e arr.)
M: Porte de la Villette
www.cite-sciences.fr

Musée Grevin

Paris svar på Madame Tussauds i London. Museet har över 300 vaxdockor, historiska personer, kungligheter, politiker, sportstjärnor, musiker, författare, konstnärer, företagsledare, ja till och med Spindelmannen finns här.

10, Boulevard Montmartre (9:e arr.)
M: Grands Boulevards
www.grevin.com

Musée de la Poupée

Dockmuseum med en permanent utställning med dockor från 1800-talet  och fram till idag. Dessutom tillfälliga utställningar, ett docksjukhus samt  dockbutik.

Impasse Berthaud (3:e arr.)
M: Rambuteau
www.museedelapoupeeparis.com

Le Centre de la Mer

Museum på 400 kvadratmeter tillägnat undervattensvärlden. Sex olika akvarier visar alla möjliga slags fiskar och undervattensväxter. Här får barnen möjlighet att både se och känna på växter och djur.

195, Rue St Jacques (5:e arr.)
M: St Michel
www.oceano/org

Aquaboulevard

Stort vattenland för barn från tre år, flera pooler, rutschkanor, bubbelbad, vattenfall och en mängd andra vattenaktiviteter.

4, Rue Louis Armand (15:e arr.)
M: Balard
www.aquaboulevard.com

Utanför Paris

Parc Asterix

Hälsa på hos Asterix, Obelix och deras vänner. Tre mil norr om Paris ligger Asterix-parken. Här kan man besöka en gallisk by precis som den såg ut förr i tiden och karaktärerna från Asterixböckerna bjuder på skådespel.
Här finns också delfinshow och ett mindre nöjesfält.

www.parcasterix.com

France Miniature

Besök Frankrikes mest kända sevärdheter på en och samma dag! Det handlar om miniatyrparken France

Miniature (där Eiffeltornet bara är tio meter högt).
25, route du Mesnil i Elancourt
www.franceminiature.com

Disneyland Resort Paris

Nöjesparken ligger tre mil öster om Paris och består egentligen av två parker. Disneyland Park har olika temaområden och åkattraktioner, och på Walt Disney Studios Park får man lära sig hur en Disneyfilm blir till.

Att åka till Disneyland är många barns dröm, men var beredd på att det kan bli dyrt. Mitt tips är att inte åka med alltför små barn. De riskerar att bli besvikna när de på grund av sin längd inte tillåts åka alla attraktioner. Ett annat råd är att inte åka mitt i sommaren då det brukar vara mycket varmt och massor med folk.

www.disneylandparis.com

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 4/2007


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren