Pappa som bifigur eller bacontoast?

Chefredaktörens krönika från Vi Föräldrar nummer 13/2008

Det är alltid nyttigt att få lite perspektiv på sin tillvaro. När vi diskuterar föräldraledighet, vem som gör vad i hemmet och med barnen och vad som hänt de senaste 30 åren (eller snarare inte hänt), så säger ofta någon ”Men det går ju så låååångsamt”. För det är fortfarande bara knappt 20 procent av föräldraledigheten som tas ut av pappor. Och fortfarande i hög grad mammor som är familjens projektledare. Men ändå. Förändringar tar tid. Och familjelivet, och vår syn på barn och familjeliv, förändras faktiskt.

Om inte annat så inser jag det när jag tittar i amerikanska föräldratidningar. De ligger efter, kan jag säga. En bra bit efter oss.

Många ämnen som de amerikanska tidningarna skriver om är förstås universella. Barnhälsa, vad betyder bebisens skrik, hur ska jag klä mitt barn i vinterkylan… Andra ämnen känns väldigt amerikanska. Som beskrivningen av hur man kan sy halloweenkostymer till hela familjen: en toast (mamma och pappa är brödskivor, barnen är bacon, tomat och sallad). Eller klä ut dig och din partner till korvgubbar, gör barnvagnen till en ”korvlåda” och sy en dräkt till bebisen som förvandlar honom/henne till varmkorv (rödbrun helkroppsdräkt med senap- och ketchupränder från topp till tå). För er som tycker att Halloween har blivit en stor helg här – än så länge har vi inte sett några spår av ”bacontoast-familjer”.

Den starkaste känslan av att de inte hunnit lika långt som vi är förstås tilltalet. Pappan syns inte till så mycket, han är inte riktigt med i det här med familj och barnppfostran. Inte om man ska tro tidningarna i alla fall. Han är en bifigur, hans roll i familjen är som en sådan där lustig biroll i en film, en typ som kommer in ibland och leker och busar lite kul med barnen, för att sedan försvinna. Som inte riktigt är med i filmen.

Alla artiklar riktar sig till mamman,
föräldraskap är ett område för henne. Vi har trots allt kommit en liten bit här i vårt lilla land, tänker jag.

En amerikansk trend som vi säkert kommer att se här framöver är allt företagande som finns runt föräldraskapet. Hyra barnvakt har man förstås kunnat göra länge i Sverige, men i USA är det mycket mer organiserat. Nuförtiden hyr man också kalasfixare, uppfostringskonsulter, personal shoppers och potträningsexperter. Samt barnsäkerhetskonsulter, som kommer till ditt hem, ser över och barnsäkrar hela bostaden. Från fönsterspärrar till trappgrindar.

En  konsultation kostar från 7 000 kronor, men det är klart, om man har gott om pengar kanske det känns som en billig livförsäkring. (Eller så kan du gå in på viföräldrar.se och söka på barnsäkerhet, och läsa om hur du själv kan barnsäkra ditt hem).

I det här numret bjuder vi på de bästa julklappstipsen, både för dig som handlar i butiker och för dig som sköter klappjakten i lugn och ro framför datorn. Se sidan 59, men kom ihåg – för små barn är omslagspappret oftast roligare än själva innehållet. Julklappa lagom!

/Helena Rönnberg, chefredaktör

Krönikan publicerades i Vi Föräldrar 13/2008


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren