Med bebis på Peace- and Love

Vad gör man om alla favoritbanden spelar på en festival och man har en litet bebis att ta hand om? Amanda och Jonas tog med dottern Mod, 4 månader, till Peace and Love-festivalen i Borlänge. Läs Amandas dagbok:

Onsdag

Vi är lite nervösa på morgonen. Kollar packningen tusen gånger och diskuterar vilka problem som skulle kunna uppstå och hur vi ska lösa dem. Vi åker tåg från Göteborg på förmiddagen. Det är sällan några problem på tåg – om Mod blir orolig kan man gå runt med henne i gången. Vi byter i Örebro till ett tåg fullt av festivaldeltagare. Det är människor och packning överallt, men alla lämnar plats åt barnvagnen. Trots att vi skickat tältet med några kompisars bil har vi var sin stor ryggsäck och hela vagnen packad.

 

I Borlänge är det fullt av ryggsäckar, liggunderlag och bergsprängare som spelar allt från pop till hårdrock. Vi följer strömmen mot campingen och får se att kompisarna redan satt upp vårt tält. Vilka änglar! Tältet är toppen. Vi får plats med vagnen i yttertältet och har gott om utrymme för både oss, min bror Ludde och hans flickvän Kajsa. Jonas blåser upp vår luftmadrass medan Mod får en halv banan. Hon blir oerhört kladdig, trots att vi kommit ihåg att ta med haklappen.

 

Vi går och köper pizza som vi äter vid tältet, och Mod får sin första festivalamning. Det kommer att bli lite väl många ute­amningar framöver…

 

Det är i alla fall väldigt bra att ha med en campingstol så att jag kan sitta bekvämt. Vi går iväg för att lyssna på poeten Marcus Birro, men Mod skriker så att Jonas missar hela framträdandet. Vi går tillbaka till campingen och nu börjar stämningen omkring oss att stiga. Små gäng sitter utanför tälten och pratar, spelar musik och diskuterar vilka band de ska se. Vi trasslar oss fram mellan tältsnörena med Mod i barnvagnen. Sen sjunger vi allsång med ett gäng vänner vid deras tält innan vi kryper ner i sovsäckarna och somnar till ljudet av stoj, prat och musik på avstånd.

Torsdag

Festivalcampingens buller verkar vara toppen för Mods nattsömn. Hon sover i barnvagns­insatsen bredvid vår madrass tills hon vaknar vid tre för att ammas. Sedan sover hon bredvid mig i sovsäcken.

Morgonen är jättevarm så vi skyndar ut ur tältet när vi vaknar vid sju. I dag börjar festivalen på riktigt. Vår första akt är poeten Bob Hansson. Mod blir hungrig, så vi fäller upp campingstolen och jag ammar mitt i publiken. Sedan börjar de testa ljudet på de stora scenerna. Jonas trycker sina händer mot Mods öron och skyndar bort från dånet. Hon får testa hörselskydden. De är gigantiska, och hon blir väldigt tung i huvudet av dem i början. Hon verkar lite förundrad över de förändrade ljuden.

Ludde och Kajsa passar Mod medan vi sätter upp ett partytält utanför våra vanliga tält på campingen. Perfekt för att få skugga eller regnskydd när det behövs. När konserterna sätter igång börjar det bli lite kyligt i luften. Att byta blöja utomhus känns inte så lockande, så vi tar oss in på ett kafé. Mod passar på att bajsa (det händer bara två gånger i veckan) till sina föräldrars stora lättnad. Bajsbyte på campingen är inget vi direkt sett fram emot. Vi är tvungna att byta body och upptäcker att den vi har i skötväskan är kortärmad.

Så fort punkbandet Charta 77 kommer upp på scenen somnar Mod. Hon sover sig igenom nästan hela kvällen, så gulligt med de neongröna hörselskydden runt huvudet. Musiken är fantastisk. Vilken toppenfestival! Vid midnatt börjar vi bli trötta och bestämmer oss för att strunta i den sista spelningen.

Kompisarna i tältet bredvid visar sig ha tänkt likadant, vilket lättar vår känsla av att ha blivit tråkiga småbarnsföräldrar.

Amandas och Jonas festivaltips

• Att ha med en campingstol in på festival­området gjorde det mycket lättare att amma utomhus. Några kompisar som kunde avlasta lite var väldigt skönt.
• Bestäm vilka konserter ni absolut inte vill missa och koncentrera er på dem. Det är tungt att stå framför en scen precis hela tiden.
• Strunta i tävlingen om vem som går och lägger sig sist på festivalen.
• Även om barnen har hörselskydd, så håll er långt bak i publiken. Vi stod aldrig längre fram än att vi själva tyckte att det kändes okej utan öronproppar.
• Försök att hitta något bättre boende än festivalcampingen. Vi kände oss rädda för att någon berusad person skulle rasa över vagnen eller tältet.

Fredag

Mod vaknar vid sju och är på ett strålande humör. Jag byter blöja, ammar och sätter på en ny body med långa ärmar medan Jonas och de andra sover. Eftersom det finns risk att hon sparkar av sig täcket på nätterna får hon ha varma kläder när hon sover i tältet. Sedan tar vi av mössan och ett lager kläder när temperaturen stiger på morgonen. Dagen spenderar vi på några av Borlänges kaféer tillsammans med Ludde och Kajsa. Att Peace and Love-festivalen är inne i en stad och inte ute på ett fält gör det mycket enklare att ha med ett litet barn. Vi får värma potatispuré på ett av kaféerna och Mod äter raskt halva burken.

Hon sparkar av sig strumporna hela tiden, hon har redan tappat två i folkvimlet. Jag kommer på att sätta ett hårband runt varje vad för att hålla de lite för stora strumporna uppe. Det fungerar perfekt.

Sedan är det dags för hörselskydd igen. Mod börjar vänja sig nu. Hon somnar fint till Thomas Di Leva, men vaknar hungrig precis när vi köpt var sin nachotallrik i ett stånd. Vi blir lätt panikslagna båda två. Det är så mycket folk, hög musik och ingenstans att ställa ifrån sig maten. Jonas tar upp Mod och kör vagnen med en hand mellan alla berusade människor medan jag går före med en tallrik i varje hand. Vi kommer ut från området och får sittplats hos några tanter som bor i området. De har gått ut för att titta på festivalbesökarna och är mycket förnöjda.

Kvällen avslutas med Alice Cooper och amning i ett utställningstält i skydd för regnet. När vi kommer tillbaka till campingen upptäcker vi att någon har sprejat på vårt tält. Inte så snyggt.

Lördag

I dag har vi har sett massor med bra band! Vi får springa med barnvagnen framför oss mellan scenerna för att hinna med allt. På dagen är vi på Barnens Peace and Love, som har program mellan klockan tio och tre.

Mod får prassla med papper i pysseltältet och sitter fascinerad när Kajsa uppträder med akrobatik för en rejäl skara barn. Även på konserterna ser vi barn i olika åldrar: från små bebisar i bärsjal till 12-åringar som får hjälp av sina föräldrar att klättra upp på något för att kunna se artisterna. Vi ser en 2-åring som hela tiden tar av sig sina hörselskydd, och hans hårdrockspappa som lugnt sätter på dem om och om igen.

Många vuxna och ungdomar har kommit fram för att hälsa på Mod. Det känns kul och vi blir glada när de berömmer henne.

Men när vi sitter med Mod i knäet på en bänk och lyssnar på en konsert kommer det fram en kvinna som inte förstår några gränser. Hon gullar med Mod och tycker att hon absolut ska suga på sin napp. Hon börjar rota i vår vagn (!) och när hon hittar en napp stoppar hon den snabbt i sin egen mun! Inte för att vi har någon överdriven bacillskräck, men vi häpnar när hon tar ut den och vänder den mot Mod. Jag hinner precis fånga nappen innan kvinnan ska trycka in den i munnen på henne.

Efter det är vi lite mer försiktiga med människor som vill komma fram och hälsa.

Söndag

Vi klarade det! Att ha med Mod på festivalen var faktiskt lättare än vi trodde. Hon har varit glad för det mesta, gjort pruttljud med munnen och skrattat så att hon kiknat. Att vara förälder på festival har sina fördelar. Funktionärerna litar på oss och låter oss slippa en del av de ordningsregler som finns.

Ludde och Kajsa och alla kompisarna åker tidigt på morgonen. Att plocka ihop ett femmannatält och samtidigt vakta en bebis är lite för mycket för bara två personer, men det går till slut. Vi lyckas få plats med både tältet och bilbarnstolen under vagnen, som blir tung som en ångvält. Skönt att vi inte ska hela vägen till Göteborg utan bara till mina föräldrar i Uppsala.

Mod äter en halv burk barnmat, en massa bröstmjölk och havregröt när vi kommer fram. Nu ligger hon här nybadad och mätt och snusar. Kanske funderar hon på vilka äventyr hon ska få vara med om nästa gång …


Några regler för barnfamiljer

Hultsfredsfestivalen
Barn under 13 år kommer in gratis på festivalen i målsmans sällskap. Barnet får inget armband och måste hela tiden hålla ihop med sina föräldrar.
Barn får bara släppas in om de har godkända hörselkåpor. Hörselkåporna måste vara på när barnet vistas på vissa platser in om festivalområdet, annars avvisas både barn och målsmän från festivalen och armbanden klipps.
Detta gäller också om barnet befinner sig innanför de rödmarkerade områden framför scenerna, där barn under 13 år inte får vistas alls när det är konsert. Personer under femton år får bara vara på Hultsfredsfestivalen i målsmans sällskap.

Arvikafestivalen
Barn under 13 år får komma in gratis i målsmans sällskap. Barn under 15 år har inte tillträde till festivalcampingen och måste vara med sina föräldrar för att få vistas på festivalområdet.

Peace and Love-festivalen
Åldersgränsen för att komma in på festivalen utan vuxen är 12 år. Yngre barn kommer in gratis i målsmans sällskap. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen har godkända hörselskåpor. Barnens Peace and Love har aktiviteter för barn utanför festivalområdet under en av dagarna. Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 6/2008