Olof: ”Visst kände jag en viss bävan”

Olof var föräldraledig med Hugo i elva månader, nästan dubbelt så länge som hans sambo Cecilia.

Att Olof skulle vara föräldraledig längre än Cecilia var mycket ett ekonomiskt beslut. Cecilia är den som har högre lön. Eftersom Hugo slutade ammas när han var 5 månader kunde Olof flaskmata honom tidigt.

Var det nervöst att ta över?
– Jag visste inte hur och när han skulle sova och äta, så visst kände jag en viss bävan. Vi hade överlämning gemensamt i en vecka så jag kom snabbt in i det. Hugo är ganska okomplicerad. Det funkade jätte­bra även om jag får erkänna att det blev rätt många telefonsamtal till Cecilia i början.

Hade du några förväntningar?
– Inga personliga förväntningar. Jag tänkte att det skulle bli fantastiskt roligt men även jobbigt. Och det var det. Cecilia har ångrat lite att hon var hemma så kort tid.

Vad gjorde ni på dagarna?
– Vi har en lekplats där vi bor och en öppen förskola alldeles i närheten. Jag umgicks med grannarna och andra föräldrar. Hemma sparkade vi bland annat boll och lekte med Duplo. Dessutom var det rätt frekventa besök från släkten.

Är det bra att lagstifta om delad föräldraledighet?
– Spontant tror jag det är bättre att familjen själv gör sina ekonomiska överväganden. Det är nog bra att det finns incitament för att pappor ska vara hemma mer men jag tror inte på att det ska vara tvingande. De pappor som inte är hemma vet inte vad de missar.

Funderingar över pappaledigheten?
– Jag saknade kontakter i början. Jag var visserligen med i en pappagrupp men där var det mest fokus på problem. Det var egentligen först i och med att vi började gå till öppna förskolan som jag fick kontakt med andra föräldralediga. Mest knöt jag kontakt med föräldralediga pappor, troligtvis för att vi delade något intresse utöver barnen eller att vi hade samma inställning till föräldraledigheten.
 

Läs mer: Pappor om pappaledighet

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1 2009.
Där finns också berättelser från nio andra föräldralediga pappor.