Nya rön om plötslig spädbarnsdöd

Läkare föreslår nya råd om plötslig spädbarnsdöd.

Läkare föreslår nya råd om plötslig spädbarnsdöd

Spädbarn bör fortfarande sova på rygg. Blivande och ammande mammor bör undvika all form av nikotin, inklusive nikotinplåster och nikotintuggummi. Dessutom kan barnet gärna använda napp när det ska sova och amningen väl är etablerad – och det allra säkraste är om barn som är under två tre månaders ålder inte sover i föräldrarnas säng, utan i en egen säng i föräldrarnas sovrum.
De råden föreslår barnläkarna Bernt Alm, Hugo Lagercrantz och Göran Wennergren i en artikel i Läkartidningen. Råden ska minska antalet fall av plötslig spädbarnsdöd i Sverige, hoppas de.
För ett par år sedan varnades nyblivna föräldrar i Storbritannien för att sova tillsammans med sina barn, sedan en europeisk studie visat att risken för plötslig spädbarnsdöd då kunde öka. I en artikel i Vi Föräldrar sa Göran Wennergren att det då inte var aktuellt att gå ut med liknande råd i Sverige.
– Men nu har det kommit flera studier som pekar i samma riktning, och även den amerikanska barnläkarföreningen har gått ut med liknande råd. Det har gjort att vi har flyttat fram positionerna.
Det finns positiva saker med att dela säng med sitt barn, säger Göran Wennergren, framför allt vad gäller amning och anknytning.
– Men vi har vägt fördelar mot nackdelar, och vi tror att det bästa är att man lyfter över barnet till en egen säng när det ska sova.
Att inte låta barnet sova i föräldrasängen kan säkert, precis som rådet att använda napp, uppfattas som kontroversiellt, tror han.
– Napp verkar ha en viss skyddande effekt, men det sägs ibland att det kan störa amningen och påverka tandställningen negativt. Vi tror att efter en månad, när amningen väl är etablerad, så kan det vara en fördel om barnet har napp när det ska sova.
De råd som barnläkarna föreslår är inte Sveriges officiella hållning om plötslig spädbarnsdöd, åtminstone inte ännu – men de svenska råden kan komma att uppdateras.
Göran Wennergren hoppas på en diskussion om hur man bäst kan minska antalet fall av plötslig spädbarnsdöd ytterligare.
– Man får vara ödmjuk, säger han. Det är inte alltid självklart hur man ska tolka resultaten, men jag tycker att det pekar i den här riktningen som vi föreslår.

Här kan du läsa artikeln från Läkartidningen.

De nuvarande svenska råden

• Avstå från att röka
• Låt spädbarnet sova på rygg
• Amma om det är möjligt
• Se till att barnet är lagom varmt och kan röra sig