Allt nikotin farligt för babyn

Nikotin ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, enligt ny svensk studie.

Gravida kvinnor som röker har en ökad risk för missfall, samt för att barnet ska födas dött eller dö i plötslig spädbarnsdöd.
Nu står det klart att den ökade risken för plötslig spädbarnsdöd finns även om mamman snusar eller använder nikotinersättningar som plåster och tuggummi.
Det visar en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Pnas (Proceeding of the national academy of sciences) och är gjord vid Karolinska Institutet i samarbete med Paseurinstitutet i Paris.
Forskarna har studerat möss, men enligt Hugo Lagercrantz, professor och barnläkare vid Karolinska Institutet respektive Astrid Lindgrens barnsjukhus, går mössens reaktion att överföra på mänskliga spädbarn – nikotin i barns blod verkar orsaka samma sorts blockering i hjärnans receptorer som hos möss.
Om det nyfödda barnet har utsatts för nikotin under fostertiden försämras dess förmåga att vakna upp när det i sömnen får mindre syre, till exempel vid en förkylning.
– De får svårare att slå på stressystemen, säger Hugo Lagercrantz.
Han menar också att av de omkring 30 barn som varje år dör i plötslig spädbarnsdöd i Sverige har de allra flesta utsatts för nikotin.

Källa: Sydsvenskans nätupplaga