När kommer mensen tillbaka?

När kommer mensen tillbaka efter förlossningen? Det undrar många av våra läsare – och här svarar våra experter på några funderingar.

Flera personer har skrivit till Vi Föräldrar för att ställa frågor om mens efter graviditeten. Den stora frågan är:

När är mensen tillbaka efter jag fött barn?

Signaturen ”TK” skrev till Vi Föräldrars Fråga Experten:

”Jag är en 26-årig tjej som för tre månader sedan fick mitt tredje barn. Jag undrar hur lång tid det tar att få tillbaka mensen? De andra två gångerna kom den snabbt men nu verkar den inte ha lika bråttom.”

Så här svarar barnmorskan Christina Wahlström:

”Att få tillbaka mensen efter förlossningen kan verkligen variera från kvinna till kvinna och från graviditet till graviditet.

Trots att du inte har fått tillbaka mensen kan du ha haft ägglossning. Därför är det viktigt att ni tänker på att använda preventivmedel – om det inte är så att ni planerar ytter­ligare en graviditet.

Mensen kan dröja ända upp till ett år efter förlossningen med att komma tillbaka. Det hänger även ihop med amningsintervaller och hur länge man ammar.

Du behöver alltså i dagsläget inte oroa dig över att du inte har fått tillbaka din mens. Men, om du inte vill bli gravid igen är det viktigt att ni använder skydd.

Om du ett år efter förlossningen inte fått din mens tillbaka kan du kontakta barnmorska eller läkare. Lycka till i föräldraskapet.”

”Sambo inte fått tillbaka mensen”

Mamma ler mot sin lilla bebis i sängen tillsammans

Efter man fött barn – när återvänder mensen? Det är en vanlig fråga bland våra läsare.

En annan person som undrade var ”Undrande sambo”:

”Min sambo födde förra sommaren en liten gosse. Till dags dato har hon inte fått tillbaka menstruationen. Är det normalt?”

Så här svarar gynekologen Maria Sennström:

Efter förlossningen påverkar amningshormonerna kvinnans kropp. Så länge man ammar kan det hända att man inte har några menstruationer.

Detta utesluter dock inte att man kan bli gravid, varför man bör använda preventivmedel trots att man inte har menstruationsblödningar.

Menstruationen brukar komma igång när man slutar amma.

Ätit Follistrel

En lite längre fråga kom från en anonym läsare:

Jag är en tvåbarnsmor på 32 år som har högt blodtryck och därför ätit p-pillren Follistrel, vilket funkat jättebra. Mitt senaste barn föddes juli 2000, sedan dess har jag ätit Follistrel igen.Min mens slutade komma några månader under 2002.

Jag gjorde ett graviditetstest som var negativt. Barnmorskan jag pratade med sa att det kunde bli så. Mensen kom tillbaka men försvann igen. Även denna gång visade graviditetstestet negativt.

Nu har vi bestämt oss för att försöka skaffa ett barn till, men eftersom min senaste mens var i slutet av april 2003 är det ju svårt att veta när ägglossningen är. Hur lång tid tar det innan mensen kommer tillbaka igen när man slutat äta p-piller? Jag tog sista pillret 9:e mars 2004.”

Så här svarar gynekologen Maria Sennström:

Det är olika hur lång tid det tar innan menstruationerna startar igen – det kan ta ett par månader.

Ägglossningen kommer ju igång före första menstruationen så det kan därför hända att du kan bli gravid innan du haft en blödning.

Det bästa att göra om du funderar mycket och haft oregelbundenheter i menstruationerna är att kontakta din gynekolog. Där kan man undersöka om du har ägglossning genom att ta prover på könshormonerna.

Artikeln publicerades i augusti 2009.