Mindre stress i vardagen med ”slow parenting”

Mindre stress och mer närvaro bland föräldrar lovar den amerikanska trenden "slow parenting". Är detta svaret på hur man får ett stressfritt familjeliv?

Mer närvaro i familjelivet – och mindre stress, ja tack! Men hur gör man det? I ett blogginlägg på den amerikanska journalisten ­Joanna Goddards blogg A Cup of Jo, delade hon för ett tag sedan med sig av en spännande insikt om sitt föräldraskap, som vi på redaktionen också känner igen oss i. Bristen på mindfulness i föräldraskapet:

– Efter jobbet och på helger tar jag ofta med mig barnen på små äventyr – till lekplatsen, till bokhandeln, till affären för att köpa isglass. Och även om våra utflykter är roliga så har jag upptäckt att jag, på väg dit, ständigt ropar efter dem: ’Skynda på älskling! Nu går vi! Fortsätt framåt! Kom igen, älskling, häng med nu!’, skriver hon.

Stress hos föräldrar

Det var en artikel i tidningen The Boston Globe om ”slow parenting” som fick henne att förstå hur hon ständigt håller en snabbare takt än sina barn – att hon inte kan sakta ner trots att hon inte har ­bråttom.

Hon ­bestämde för sig för att hon, i den mån hon kunde, skulle sluta ge sina barn ständiga instruktioner. Istället satte hon sig ner och iakttog sina barn en stund medan de lekte i badkaret (och ignorerade impulsen att plocka och städa). När hon satt där utan att göra någonting upptäckte hon saker hon förmodligen missat annars: hur ena sonens hår stod ut på sidorna och fick ­honom att se ut som Doc, uppfinnaren i filmen Tillbaka till framtiden, och hur den andre sonen satt och nynnade en melodi. ”Min metod har varit att pressa in roliga utflykter med barnen, i ­synnerhet om jag har jobbat hela dagen. Men kanske är det skönt att ibland inte göra någonting”, ­skriver Joanna Goddard.

”Försökte snabbläsa boken för min son”

Den som myntade begreppet slow parenting är Londonbaserade journalisten och författaren Carl Honoré. Han har skrivit boken Slow och i ett Ted Talk berättar han om en typisk situation med sin son, från tiden innan han kom på att han var väldigt stressad och behövde göra en förändring:

”När jag skulle läsa godnattsagor för min son kunde jag inte sakta ner. Jag försökte snabbläsa boken, jag skippade meningar och stycken och ibland en hel sida. Naturligtvis protesterade min son, som kunde boken utantill och vi började tjafsa istället”, säger han, och fortsätter: ”Det som hände var att det som borde vara den mest ­avslappnande, den mest intima, den mest kärleksfulla stunden, när en pappa sätter sig ner för att läsa för sin son, istället blev en viljekamp. En krock mellan mitt stressiga höga tempo och hans långsamhet.”

Ostrukturerad lek

Carl Honoré menar att vi skyndar genom livet istället för att leva det, att vi lever det snabba livet istället för det goda livet. Vi rusar och stressar mellan barnens aktiviteter, från babyrytmik till babysim när de är bebisar, till fotbollsträningar och gymnastiklektioner när de blir större. Han förespråkar istället att man bör sakta ner. Låta barnen hänge sig åt vad han kallar för ostrukturerad lek – att gräva maskar i trädgården, leka, bygga lego eller vara på lekplatsen – istället för att fylla ut ”tomrummen” med strukturerade fritidsaktiviteter.

Stressar mellan barnens aktiviteter

Även i Sverige lever många småbarns­föräldrar fullspäckade liv. Som föräldra­ledig ska man gärna gå på babysim, ­babyrytmik, babygympa, föräldragruppspromenader och kanske dessutom nätverka på jobbet. Efter föräldraledigheten ska det börja pusslas med lämningar och hämtningar och heltidsjobb. Många vittnar om hur stressade de blir av att börja jobba efter en föräldraledighet.

Föräldrar har orimligt höga krav

Frida Eek, forskare vid Institutionen för hälso­vetenskaper vid Lunds universitet, menar att småbarnsföräldrar i Sverige ibland har orimligt höga krav på sig själva.

– Kombinationen att jobba heltid och dessutom tänka att man ska kunna hämta barn kl 15 från förskolan, utan att plocka upp telefonen, eller tänka på jobbet i barnens närvaro, kan i många fall vara omöjlig. Dessutom vill man vårda sina relationer, laga mat från grunden och hinna träna, säger hon.

– Med späckade scheman och höga krav på alla fronter riskerar man att inte få den så viktiga återhämtningen. Det är återhämtning som förhindrar att stressen leder till ohälsa.

Vi Föräldrars facebooksida skriver ­Jessica, mamma till två:

– Sedan jag blev tvåbarnsförälder har min stressnivå varit hög. Jag sitter sällan ner en hel måltid, utan jag ser alltid massor av smågrejer som bara måste göras sam­tidigt. För att få en paus tar jag en time out. Det är enklast om sambon är hemma, men ibland tvingas jag lämna de båda inne en stund medan jag går ut och andas.

”Gick typ in i väggen”

Jenny skriver:

– Just nu flyter det på ganska bra, men jag gick typ in i väggen förra året på grund av stress. Jag är egentligen pedant och vill ha ordning och reda. Och träna. Och umgås med folk. Allt det med ett litet spädbarn som ville amma hela dagarna och knappt sov varken dag som natt. Till slut blev allt för mycket.

Ännu ett krav på föräldrar

Är uppmaningen att vara en ”slow” och när­varande förälder bara ännu ett krav som ger onödigt dålig samvete till redan ­pressade pappor och mammor? Ja, kanske. Men för författaren och föräldern Carl ­Honoré handlar det inte om att man ska göra allt i snigelfart – eller att man ska sluta med sådant man tycker om att göra – utan att man ska göra saker i rätt hastighet. Det innebär kvalitet framför kvantitet, att ha verkliga och meningsfulla mänskliga ­kontakter, att vara närvarande i stunden. I sin bok skriver han: ”För mig handlar Slow Parenting om att skapa balans i hemmet. Barn behöver sträva och ­kämpa och utvecklas, men det innebär inte att barndomen ska vara en tävling.”

Per Höglund som är psykolog vid Umeå universitet med tio års erfarenhet från barn- och ungdomspsykiatrin, ­håller med om att barn behöver ”fri lek”. Han medger dock att han själv har valt att ha sina barn i många olika fritids­aktiviteter, eftersom han och ­barnen gillar det.

– Men det blir ett väldigt livspusslande. Man måste fundera på om det är så man vill ha det; vara beredd på att det är stressigt och tycka att det är värt det, säger han.

Hur kan man samlas hela familjen?

Om man lever ett stressigt liv kan middagen vara ett bra tillfälle att stanna upp, tycker Per Höglund.

– Att hitta bra middags­situationer är ett bra trick för att samlas hela familjen. Många är stressade. De handlar, lagar mat och äter något snabbt, men istället kan man försöka stanna upp. Tända ljus eller göra något mysigt av middagen. En stanna-upp-övning vid middagsbordet kan vara att låta alla berätta om dagens ögonblick, det brukar de minsta tycka är väldigt roligt, säger han.

Mindre stress genom små förändringar

Föräldrar som inspirerats av Slow Parenting lyfter ofta fram små förändringar de gjort. En familj har infört ”lugna söndagar” när de bara är hemma och pysslar eller målar tillsammans, en annan försöker tänka på att inte ropa och stressa vidare när det inte är bråttom. Någon lyfter fram att äta en långsam frukost tillsammans en dag i veckan och vissa är måna om att ta sig tid att i lugn och ro iaktta sina barn en stund ­varje dag. Ytterligare någon väljer att skära ner på fritidsaktiviteter.

I slutändan handlar det om att inte skynda på när det inte är nödvändigt: Mys där du står!

Läs också: ”Jag räcker inte till” – om krav, förväntningar och stress som förälder