Mia: ”Jag har slutat köpa hem boxviner”

”Jag har märkt att jag slappnar av väldigt bra av ett glas vin. Mitt jobb är ofta stressigt med bokslut varje månad, då det blir en ännu högre arbetsbelastning än vanligt. När jag kommer hem en sån dag, då är jag uppe i varv och har svårt att varva ner. Ett glas rödvin i ett sånt läge gör att jag kan koppla bort jobbet och istället fokusera på familjen och på mig själv.

Min man är ofta bortrest i jobbet, vilket innebär många ensamma kvällar för mig och barnen. Jag kan ibland känna mig less på ensamheten, och tycker då att ett eller två glas vin i soffan framför en bra film är en helt okej kompensation. Då känns tillvaron drägligare och jag sover dessutom bättre. Annars virvlar tankarna på jobbet hela nätterna.

På det stora hela trivs jag med tillvaron, vi har det välordnat min man och jag och ingen av oss har någon i vår närhet som har problem med alkohol. Visst kan jag fundera ibland på om jag inte dricker lite, lite för mycket för att det ska vara bra. Men då försvarar jag mig med att jag aldrig blir berusad. Visst, kanske lite lullig ibland, men det är ytterst sällan. Mina barn har till exempel aldrig sett mig full. Jag tror inte att de sett någon människa vara berusad.

När jag ser mig omkring verkar det som om ”alla” gör så här. Och ofta när jag tittar över till någon granne eller kompis så bjuder de på ett glas vin helt apropå. Jag tror att det har hänt något där de senaste åren, jag vet inte riktigt om det beror på att jag och våra vänner blivit äldre, om vi fått det bättre ställt och har råd eller om vi har ändrat våra dryckesvanor? En sak är i alla fall säker, och det är att det blivit SÅ mycket enklare att ta ett glas vin en alldeles vanlig, helt ofestlig tisdag sedan bag-in-boxen trädde in i de svenska hemmen. Dels rymmer en bag-in-box så mycket mer än en flaska vin = man slipper åka till systemet så ofta, men framför allt så slipper man offra en hel flaska om man bara vill ta ett litet glas…

Nu för tiden har jag tänkt att det kanske blir lite, lite för mycket vin för att det ska vara bra. Därför har jag slutat köpa hem box-viner. Det är inte lika enkelt att korka upp en flaska, som det är att skruva på en kran. Det gör att jag på det stora hela nog dricker lite mindre alkohol än vad jag gjorde för några månader sedan. ”

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 9/2008