Maria gick hem från barnmorskan utan svar på varför hon känt sig lite konstig i magen. Det var ingen cysta – något som som oroat sig för. Och graviditetstestet visade ingenting.

Maria fick en tid på en annan klinik, med bättre undersökningsmöjligheter. Där fick hon beskedet som förändrade hela familjens tillvaro: Maria och Mikael väntade barn. Deras två barn Daniel och Simon skulle få ett nytt syskon. Beräknad förlossning om fem veckor…

Maria blev chockad, hon kunde nästan inte ta in vad läkaren sa.

– Vi gick runt som i ett vakuum flera veckor, säger pappa Mikael.

Förklaringen som Maria fick till varför  graviditetstestet visat negativt var att hon var så långt gången – att hormonerna ändras så pass mycket under en graviditet och att testet därför bara fungerar i början. Efter ett tag behövs ofta andra testmetoder, som att barnmorskan undersöker magen och livmodern, för att man ska få säkert besked.

Läs också: Lisen var gravid utan att veta om det – med tvillingar

Är det vanligt?

Hur kan man vara gravid utan att veta om det?
Så här säger Vibeke Tham, barnmorska på Mama Mia i Stockholm:

– Jag har varit med om att unga flickor väldigt sent i graviditeten upptäckt att de väntar barn. Det händer dessutom att kvinnor som kommit i menopausen upptäcker en graviditet sent. Det är mer ovanligt att friska kvinnor i medelåldern är gravida utan att veta om det.

Trångbodda

Mikael och Maria flyttade till ett sommarstugeområde några mil väster om Kungälv för 15 år sedan, när de väntade äldste sonen Daniel. Två år senare föddes mellansonen Simon. Huset ändrades för några år sedan från en sommarstuga till året-runt-boende.

– Huset är egentligen inte tänkt för en till, säger Maria och tittar sig omkring i det tätt  möblerade vardagsrummet. I den 78 kvadratmeter stora stugan bor numera fem personer.

Maria arbetar på makens företag, där hon i vanliga fall står ensam i en låssmedsbutik, något som av naturliga skäl är omöjligt med en liten bebis. Detta har löst sig smidigt. På de fem veckorna de hade på sig innan bebisen skulle födas, fick de omplacera en av de anställda.

Maria arbetar nu hemifrån två dagar i veckan med företagets fakturering och annat pappersarbete. Då sitter hon vid datorn vid den nygjorda arbetsplatsen i hallen.

Mycket praktiskt

Men det återstod mycket praktiskt arbete innan bebisen skulle födas. Spjälsängen, som stått oanvänd i 13 år, flyttades upp från källaren och bäddades med rena lakan i det ommöblerade sovrummet.

– Eftersom detta är ett sommarstugeområde får inte husen vara större än vårt, säger Mikael. Vi hoppas på att markplanen kommer att göras om, vilket skulle innebära att husen får vara 120 kvadratmeter.

Så här i efterhand har de många gånger gått igenom tiden då Lukas låg i magen. Maria hade ätit sina p-piller och hennes mage var lika platt som annars. Mensen kom regelbundet och hon kände sig inte nämnvärt annorlunda.

– Visst krånglade magen. Men det var inget konstigt med det. Alla ”gubbarna” på jobbet var lite magsjuka under hela vintern, berättar Maria.

Kunde se magen växa

Både Mikael och Maria har hört talas om liknande fall. Men oftast, när någon är gravid utan att veta om det, är den blivande mamman mycket ung. Maria är 42 och Mikael 41.

Innan graviditetsbeskedet hade Maria inte gått upp ett ett kilo. Efter beskedet kunde man nästan se magen växa. När det var dags att föda hade Maria totalt gått upp fem kilo. Efter förlossningen gick hon ner över sju kilo.

Lukas kallades Junior under några veckor eftersom familjen inte kunde enas om namn. Lukas är den som vägt mest som nyfödd av alla familjens barn med sina 3 710 gram. Hur han kunnat ligga så osynlig i magen vet ingen riktigt. Troligtvis har han legat långt bakåt Marias rygg.

– Han är en snäll och lugn kille. Han har inte rört på sig så mycket under graviditeten och förlossningen gick utan några problem, berättar Maria.

Lukas ser nöjd ut där han ligger i babysittern. Den hade storebror på tidigt nittiotal, därav det solblekta mönstret. Lukas har fått ärva en del. Maria och Mikael ser sig själva som en svårtflörtad, ickekonsumerande barnsfamilj. Såväl Mikael som Maria tycker att nyblivna föräldrar stressar med allt som ska köpas och göras. Många möblerar barnkammaren redan under graviditetens första månader.

– Vi hade fem veckor på oss och det löste sig, säger Maria. Killarnas första kläder visste jag fanns någonstans. Jag ringde till morsan som hjälpte mig att rota fram två kartonger med kläder och lakan till Lukas. Men en ny vagn fick vi gå ut och köpa. Dessutom räckte inte bilen till längre…

– Vi fick beställa en ny. I stället för en sportbil blev det en minibuss, säger Mikael.

Att vara över fyrtio år och bli gravid kan innebära en ökad risk för komplikationer. Detta tänkte självklart Maria och Mikael på när chocken lagt sig. Och att Maria inte levt sitt liv efter gravidmanualen gjorde dem oroliga.

Något glas vin har hon druckit och hon hade ätit precis som hon gjort innan.

– Jag fick åldersnoja, erkänner Mikael, efter några sekunders tystnad. Det kändes bra att vara 26 år när man fick sitt första barn. Då hängde man fortfarande med. Nu känner man sig så gammal.

Men det finns också fördelar med åldern, tycker Mikael. För det första är det inte så ovanligt att få barn när man är lite äldre numera, vilket innebär att Lukas inte behöver vara ensam om att ha lite äldre föräldrar.  För det andra har de erfarenhet, de är ju redan tvåbarnsföräldrar.

Både Mikael och Maria tror att det skulle ha varit mycket svårare om Lukas var deras första barn.
Är man fyrtio år när man får sitt första barn kan det vara svårt att inte längre ha den frihet man är van vid, tänker de.

En del sociala aktiviteter

– Vi är inte ute på krogen särskilt ofta. Vi går inte ens på bio. Jag minns knappt när vi var på bio senast. Jo, förresten det var när vi gick och såg Harry Potter, säger Maria.

I stället för fester, dagar på stan och mysiga hemmakvällar på tu man hand, består Mikaels och Marias vardag av att köra barnen till simning, fotbollsträningar – och numera också av blöjbyten.

Eftersom tonårssönerna tränar sex dagar i veckan så blir det mycket körande fram och tillbaka. Det är en del tävlingar också. Helgerna tillbringar familjen ofta i simhallen.

Det blir även en del sociala aktiviteter. Maria och Mikael vill till exempel gärna veta vilka barnen umgås med och tycker det är trevligt att lära känna kompisarnas föräldrar också. Lukas hänger med på storebrorsornas träningar och tävlingar. Han bär sin specialdesignade body där det står Supporter – Kungälvs simsällskap på magen och Babysimmare på ryggen. Han har blivit simmarkillarnas maskot.

– Det är lätt att minstingen får all uppmärksamhet i andra familjer, men vi tar inte mer hänsyn till Lukas än till någon annan i familjen. Alla måste tas lika mycket hänsyn till, konstaterar Mikael.

Familjelivet pågår som vanligt

Lukas vrålar till vilket betyder matdags. Maria tar upp honom i famnen. Lukas har ätit ur nappflaska sedan han var tre dagar gammal. Eftersom han flaskmatas kan Maria och Mikael turas om med att mata Lukas.

Runt Lukas pågår familjelivet som det alltid har gjort. Ingen i familjen tassar på tå bara för att Lukas sover. Gnyr han så kan det hända att han får ligga några minuter innan någon är framme och tittar till honom. Det är tydligt att Lukas inte är familjens första spädbarn.

Lukas tittar belåtet på Maria med sina stora, blåa ögon när Marias mun rör sig.

– De regelbundna mattiderna är något man kommit ifrån som tonårsförälder, säger Maria. Blir killarna hungriga så fixar de sig en smörgås. Annars blir de bara folkilskna. Och Lukas måste ju ha mat vid sina tider.

Förutom att det finns vissa skillnader mellan barnens åldrar och vanor ser föräldrarna också en del likheter. Att packa det som behövs och förbereda ett spädbarn för att gå ut en stund tar tid. Men Mikael menar att det tar precis lika lång tid för en tonårskille att bli klar.

Det är full rulle jämt, menar Maria. Det blir inte så mycket tid över till att känna efter eller fundera.

I höstas fyllde familjen Jodin en container med bland annat utomhusleksaker. Gungställning, spann, spadar och sandlåda. Saker de då inte trodde skulle behövas förrän om några år då eventuella barnbarn kommer på besök.

Så fel de hade. Redan i sommar snickrar de ihop en ny sandlåda.

Artikeln publicerades 2010.