”Mammorna hindrar pappaledighet”

Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut pappaledighet, enligt undersökning.

Att kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män beror inte på familjeekonomiska kalkyler, även om föräldrarna själva kan ha den uppfattningen. I stället är det inrotade könsroller som är orsaken, menar regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson.

86 procent av föräldrarna vill att papporna ska vara föräldralediga mer. Ändå är det fortfarande mammorna som har kontroll över ledigheten – sex mammor av tio har bestämt själva och i förväg hur ledigheten ska fördelas, visar undersökningen.

– I debatten har det framhållits att det är papporna som väljer att inte vara lediga. Men vi har sett att det är mamman som är ovillig att släppa månader till pappan, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Undersökningens resultat kommer att ha betydelse för hur kampanjer utfomas i framtiden, tror han. Det kan till exempel handla om att man, i stället för att ha Hoa Hoa på reklampelarna, mer riktar sig till mammorna för att påverka deras attityder.

Samtidigt diskuterar det socialdemokratiska partiet möjligheten att införa en jämställdhetsbonus för de föräldrar som delar lika på föräldraledigheten, säger Tomas Eneroth (s) till Svenska Dagbladet.

Här hittar du fler artiklar om:

Källa: DN och SvD