Malin Granroth: ”Jag hade ingen längtan efter att bli förälder”

Finns det fördomar om att bli oplanerat gravid? Serietecknaren Malin Granroth tycker det. Just nu jobbar hon på en serieroman om sin graviditet – smygläs utdrag exklusivt här på Vi Föräldrar. 

När Malin Granroth blev oplanerat gravid kände hon av en hel del fördomar från omgivningen, något som gjorde henne förvånad.

– Jag kände att folk tänkte att mitt barn inte var önskat, eftersom det inte var planerat. Att många dömde ut mig som förälder innan ens barnet kommit. Men i samma stund som jag och min sambo bestämde oss för att behålla barnet var det ju önskat, säger hon.

Nu är hon gravid med sitt andra barn och håller på att samla sina erfarenheter från sin första graviditet i en serieroman.

– Oftast läser man om föräldrar som har försökt att bli gravida länge och som äntligen fått sitt barn. De måste såklart också få berättas, men jag saknar en bredd på berättelser. När jag blev gravid hade jag tänkt att jag aldrig skulle skaffa barn och hade ingen längtan efter att bli förälder. Men det förändrades, jag kände att jag visst ville ha barn. Jag upplever att det inte pratas om att få barn på det här sättet, säger hon.

Läs också: Malin Granroth: Kommentarer när man är oplanerat gravid

Andra ämnen som hon vill beröra i sin serie är nedskärningar inom förlossningsvården – eftersom hon själv var orolig för hur det skulle fungera.
– Jag var orolig att vi inte skulle få plats på förlossningen och att vi skulle bli hänvisade till en annan ort, eller att personalen skulle vara underbemannad och kanske inte hinna med. I Malmö finns det inget patienthotell, och oftast får ens partner eller annan anhörig till barnet inte stanna kvar efter förlossningen. Så jag var orolig för att barnets pappa inte kunde stanna kvar och att jag skulle bli själv med den nya bebisen när jag inte alls visste hur jag skulle må eller reagera efter förlossningen.

 Nu är du gravid med ditt andra barn. Hur känner du nu?
– Jag känner samma oro, men kan hittills ändå lugna mig lite med att jag har gjort det en gång innan och vet lite mer om vad jag har gett mig in på. 

Hur är det annars att vara gravid tycker du?
– Min första graviditet var superjobbig! Det var jag inte beredd på. Det kändes som jag fick alla tänkbara krämpor. Min nuvarande graviditet känns inte alls som min första. Jag mår faktiskt ganska bra nu.