Så kontrollerar du nätbutiken – före köp

När tiden inte räcker till kan det vara smart att handla sina julklappar på nätet. Men hur vet du att en sida är säker? Vi Föräldrar har listat 9 sätt som gör att du lätt kan kontrollera nätbutiken – före köp.

1. Kontrollera sajten med hjälp av Konsument Europas webbtjänst Howard.

2. Har nätbutiken angivit ett telefonnummer och en adress? Det är bra. Testa också eventuellt kundtjänst genom att slänga iväg ett mejl innan du handlar.

3. Undvik förskottsbetalning. Var särskilt försiktig om nätbutiken enbart erbjuder det. Vid fakturabetalning har du möjlighet att kontrollera varan innan du betalar för den. Kreditkort eller direktbetalning där du loggar in på din bank är också säkra metoder.

4. Skicka inte ditt kortnummer via mejl.

5. Genom att betala via en betalningsförmedlare (till exempel Paypal) minskar du risken att du blir utan vara efter att du har betalat – det är särskilt bra vid köp på auktionssajter.

6. Skriv ut eller spara en kopia på bekräftelsen från säljföretaget samt kvittot.

7. Ångerrätten vid köp på distans är alltid minst 14 dagar inom Sverige och minst 7 dagar inom EU.

8. Tänk på att många förfalskade varor säljs via internet. Är priset för bra för att vara sant, är det förmodligen inte sant heller.

9. Vid betalning ska webbadressen inledas med https i stället för http. Det visar att sidan är krypterad och inte kan läsas av en tredje part. Ett hänglås i kanten på webbläsaren är också bra, det visar att företaget kan identifieras.

Källor: Konsumentverket, Tullverket, Konsument Europa ”Howard – The shopping assistant”