Känslor tränas med hjälp av djur

Var fjärde barnfamilj har katt och var femte hund, enligt en undersökning.
Nu ger också forskningen belägg för att det är positivt att växa upp med husdjur.

Att kontakten med djur är viktig för barn får vi läsa om ibland. Barnet utvecklar sin empati, lär sig att ta ansvar och att kommunicera icke-verbalt.

Även närheten anses vara positiv. Men hur mycket är antaganden och vad är vetenskapligt belagt? I Manimalisrapporten 2009, som ges ut av den ideella organisationen Manimalis, görs en genomgång av den kunskap som finns på området.
– Det saknas fortfarande en hel del forskning, men vissa saker vet vi från tidigare studier. Bland annat kan man se att barn som lever tillsammans med sällskapsdjur utvecklar sin empatiförmåga något snabbare än andra, säger Klas Nilsson, kansliansvarig på Manimalis.

KÄNSLOMÄSSIG VENTIL
Rent känslomässigt kan djuret fungera som en ventil för barnet.
– Enligt en engelsk studie delar fyra av fem barn i kattfamiljer sina känslor med katten. Och 80 procent av barnen i en undersökning säger att det är lättare att komma överens hemma när man har ett djur.

Djuret fungerar som en brygga mellan människor, säger han.
– Och när barnet klappar sitt djur frigörs oxytocin, ett hormon som sänker stressnivån och får oss alla att må bättre, säger Klas Nilsson.

Även svårare känslor bearbetas, till exempel när ett älskat sällskapsdjur blir sjukt eller dör. Hur sällskapsdjur påverkar till exempel lärandet pågår det studier om. Till exempel bedrivs forskning kring hur barn med autism påverkas av samspelet med djur och hur hundar stimulerar läsförmågan hos barn med läs- och skrivproblem.

Men hur gör man om man är allergisk?

– Det är viktigt att det görs en utredning som visar vilket djur man är allergisk mot. Den som är allergisk mot katt kanske kan vara tillsammans med häst eller något smådjur. Är en förälder allergisk kanske barnet kan besöka en bondgård tíllsammans med någon annan och duscha och byta kläder efteråt. Och glöm inte att det kan vara lika ansvarsfullt att ta hand om akvariefiskar som en hund.

Läs hela rapporten: manimalis.se.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 11, 2009.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren