Kan jag börja jobba när han är 11 månader?

Fråga:

Efter att ha vantrivts enormt på mitt tidigare jobb fick jag ett vikariat på ”drömarbetsplatsen”. Jag stormtrivdes och var lycklig varje dag då jag gick till jobbet och fick tidigt veta att det fanns chans för mig att få stanna kvar.

Samtidigt fick jag veta att jag väntade ett efterlängtat barn som kommer att bli mitt sista.

Jag fyllde 40 i december och min son föddes i februari. Nu har jag varit i kontakt med min arbetsplats och de har berättat att jag är välkommen tillbaka, men de vill gärna att jag börjar redan när vår son är 11 månader.

Jag är extremt kluven till hur jag ska förhålla mig till detta. Kunde jag välja fritt skulle jag vara hemma så länge som möjligt, eftersom jag är så lyckligt lottad att vår ekonomi tillåter det. Samtidigt var det svårt att hitta just det här jobbet. Jag jobbar inom en smal nisch, där det är svårt att få den typ av jobb som jag har.

Om jag väljer att vara hemma kan jag inte få det jobb jag vill ha. Rent tekniskt blir jag arbetslös i september då mitt kontrakt går ut, så jag har egentligen inga rättigheter att kräva lång föräldraledighet.

Samtidigt tycker jag att vår son är så liten om jag börjar jobba när han är 11 månader. Min man har ingen möjlighet att vara hemma med honom under någon längre period. Han reser mycket i sitt jobb.

Vi hade tänkt att lösa det genom att någon tar hand om vår son hemma de första månaderna innan han kan börja hos en dagmamma.

Jag hoppas att vi kan få dagmamma, eftersom jag tror att det är bättre för ett litet barn.

Min fråga är egentligen om jag gör rätt som ens överväger att börja jobba så tidigt? Kan det skada honom och göra honom otrygg? Jag väger för och emot hela tiden och blir alldeles snurrig av dessa tankar.

Jag är i övrigt säker i min mammaroll, men känner så dåligt samvete över att jobbet är så viktigt för mig.

Gunilla

Psykolog Malin Alfvén svarar:

Vissa val i livet är svårare än andra. Särskilt då det gäller att välja mellan oss själva och våra barn. Beroende på vem du frågar så kommer du att få olika svar. Så här tänker jag:
Jag tycker att du ska pröva att börja arbeta i januari. Risken att du alltid kommer att ångra att du valde bort jobbet du drömt om är stor. Risken att din son skulle må dåligt av det tror jag är liten.

Jag tror nämligen att du med allra största sannolikhet skulle sluta jobba om du märkte att din son mådde dåligt. Eller hur? Vi får heller inte glömma att du är en alldeles nybliven mamma och att börja arbeta nu känns helt omöjligt för de allra flesta mammor med barn i din sons ålder. Det är något vi måste arbeta oss fram till – i tankarna alltså – så att vi är beredda. Vilket ju de flesta av oss också är den dagen vi ska börja. I och med våra barns utveckling får vi också hjälp på traven. Så tillsammans gör vi det möjligt.

Sedan får vi inte glömma att Sverige har den längsta föräldraledigheten i världen. I många länder börjar man arbeta då barnen bara är fyra fem månader gamla och det var inte länge sedan som vi i Sverige bara hade nio månaders föräldraledighet.

Att ni börjar med att ha honom hemma med en barnpassare, som ni känner förtroende för, är en bra idé om man har möjlighet till det. Då är han hemma där han är trygg, bland era lukter och saker, och han kan ha någorlunda samma rutiner som han brukar.

Men den mesta förberedelsen kommer du som sagt att göra i dina tankar. Du kommer på så vis (indirekt) förmedla och förbereda både honom och dig själv på att ni kommer att vara skilda åt på dagarna.