Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julbord för bebis – och ska man ljuga om jultomten?

Vad kan bebisen äta från julbordet? Är det verkligen okej att ljuga om jultomten? Och hur gör man för att få den jul man själv vill ha? Vi tar på oss tomteluvorna och letar fram våra bästa tips.

Är det okej om bebisen smakar av julbordet? Barndietist Sara Ask guidar oss igenom de några av de vanligaste rätterna på julbordet.
Är det okej om bebisen smakar av julbordet? Barndietist Sara Ask guidar oss igenom de några av de vanligaste rätterna på julbordet.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad kan min bebis äta från julbordet?

Låt gärna bebisen provsmaka mat från julbordet, om hen har åldern inne. Se bara till att maten är nylagad eller uppvärmd till minst 70 grader, så att den är fräsch. Och att den ­serveras i lämplig konsistens, tipsar barndietist Sara Ask. 

Så här kommenterar hon några av de vanligaste rätterna på julbordet:

Sara Ask, barndietist och författare.
Sara Ask, barndietist och författare.

Kan min bebis äta ägghalvor?

– Ja, mosade eller som plockmat.

Kan min bebis äta potatis?

– Ja, som plockbitar, mos eller smakprov på Janssons Frestelse (ett smakprov är lite, det gör inget att det är salt).

Kan bebis äta fiskar som lax, inlagd sill på burk, lutfisk?

– Ja, här kan bebis hitta en favorit!

Kan bebis äta patéer och pastejer?

– Ja – perfekt konsistens för en liten mun.

Kan bebis äta köttbullar, julkorv och skinka?

– Ja, visserligen salt, men några smakprov skadar inte.

Kan bebis äta risgrynsgröt med mjölk?

– Ja – men se upp så att bebisen inte får mandeln!

Julmat som din bebis helst INTE ska äta

Låt bebisen vänta med stora mängder ­grönkål och andra gröna blad till nästa jul, eftersom mängden nitrat är onödigt hög för någon som är under året.

Läs också: Redaktionens BÄSTA julklappstips för barn

Texterna här nedanför publicerades i december 2016

Forskaren: Därför är det okej att ljuga om tomten

Är det rätt att ljuga för sitt barn och säga att tomten finns? Ja, i alla fall enligt forskaren Jacqueline Woolley.

Om du har en spädis hemma kanske det dröjer innan det blir aktuellt att tvinga på en släkting eller granne den rödvita dräkten och luvan – men visst är det ett härligt spänningsmoment att på julafton speja i fönstret efter en ljuslykta i mörkret, eller att otåligt vänta på knackningen på dörren!

Men. Är det rätt att ljuga för sitt barn och säga att tomten finns?

Ja, hävdar psykologiprofessorn Jacqueline Woolley vid universitetet i Texas, USA. Genom att odla myten om tomten kan vi föräldrar bidra till att barnens kritiska tänkande utvecklas. I en artikel i Huffington Post skriver hon att förmågan att fundera över hur tomten kan komma flygande genom luften i en släde dragen av nio renar mycket väl kan vara samma analytiska förmåga som behövs för att tänka ut en lösning på den globala uppvärmningen, eller för att hitta ett botemedel mot en viss sjukdom.

Ju äldre barnen blir, desto mer skeptiska kommer de att bli – och kanske även leta bevis för att bekräfta sina misstankar.

”Min dotter”, skriver Jacqueline Woolley, ”lämnade en kamera och en lapp bredvid mjölken och kakorna där hon uppmanade tomten att ta en bild av sig själv för att hon skulle få bevis.”

Fira jul som DU vill

Var ska man fira jul? Och med vilka? Familjeterapeuten Anita Blom af Ekenstam hjälper oss reda ut.

För vissa är det hur lätt som helst att bestämma HUR och VAR man ska fira jul. För andra blir det svårare (vi känner igen oss i det!).

Helt klart är att många upplever att julfirandet blir lite viktigare än det varit tidigare när det finns en ny medlem i familjen. Och att det förstås är härligt när det finns flera alternativ att välja på och många människor som vill träffa en – men att det också kan kännas kravfyllt och stressande att behöva pussla med juldagarna så att alla blir nöjda.

Känner du igen dig i det kanske du kan pröva något av följande tips:

Vad vill du INTE? Ibland är det lättare att känna vad man inte vill. Att skilja på vad som är ens egen vilja och vad som är förväntningar som man försöker leva upp till är en övningsfråga.

Pröva dig fram! Vilka varianter av jul har du sett andra göra? Inspireras och prata ihop dig med dem du absolut inte vill vara utan.

Finns det någon du helst inte vill fira med i år? Försök att säga det så ärligt som möjligt, utan att såra. Är du trött för att du har en bebis, och vill hålla det litet? Säg det. Vill du fira ihop som vanligt nästa år – eller vill du försöka hitta nya former för julfirandet framöver? Säg det. Det finns en risk att någon blir besviken – men i så fall får det vara så.

Om ni är två föräldrar: Minst risk för konflikter blir det oftast om var och en pratar med sina egna föräldrar. Och att ni båda står bakom beslutet hur ni vill ha ert julfirande.

8 härliga jultraditioner

Kära tomten, vi önskar oss: Mindre julklappshets. Mer familjemys. Och nya, egna traditioner. 

Visst är det mysigt att föra vidare de traditioner man själv vuxit upp med, men det kan också vara roligt att skapa helt nya. Kanske något du sett på film, hört av en vän, eller drömt om som barn?

Nu är det du som är föräldern, nu får du fira julen precis hur du vill – yihoo, vad skönt!

Här är några förslag:

1. Börja julaftons morgon med att äta en härlig storfrukost i sängen med julmusiken skrålande.

2. Häng en julstrumpa på sängen och överraska med en morgonpresent (eller, när barnen blir lite större, lägg i en karta så att de får leta sig fram till stället där klappen är gömd).

3. Se om alla Harry Potter-filmer från början (ni som har åldern inne).

4. Gå på restaurang (kanske samma ställe varje år). Bonus: Ingen behöver stressa med maten, alla kan njuta och slappna av mer. Det kan vara nachos, korvar, kex, goda ostar – avslappnat och lättsamt. Eller finmiddag på krog, kanske med juligt tema?

5. Läs en rolig julsaga högt varje år, medan resten av familjen tuttar eller dricker varm choklad.

6. Vissa simhallar har öppet på julafton. Åk dit och lek av er på förmiddagen – julrena blir ni på kuppen.

7. Ta ett familjejulfoto på julaftons morgon – gärna på samma plats varje år. Framkalla bilderna som papperskopior, det finns massor av bra appar där du får bilderna på postlådan några dagar senare!

8. Haka på den amerikanska trenden med Jul Extra Allt! Klä dig i jultröja och ge din bebis en fin juloutfit. Hur mysigt? (Obs att överdriven konsumtion sänker julstämningen, enligt forskning).

Dela på julfixandet

Låt inte en i familjen vara ensam julprojektledare. Dela på att göra-listan, om ni är två.

I Vi Föräldrars enkät från 2015 svarade 42,5 procent av kvinnorna att de har ansvaret för julen. Motsvarande siffra för männen var 0,1 (!) procent.

Och det här handlar inte bara om att ta ansvar för julafton, juldagen och annandagen. Nej, projektet börjar långt tidigare än så med lucia, första advent, julklappsinköp, julkort, matlagning och kontakter med släktingar.

Men – här är de goda nyheterna – nu har ni chansen att skrota gamla roller och på köpet få det roligare (och lugnare!) tillsammans.

Så här säger Pelle Ullholm, relationsexpert på RFSU:

– Jag tror att julen är det perfekta tillfället för ifrågasättande. Av allt. Att prata om hur man som familj verkligen vill ha det. Om vi har låt säga fjorton dagar ledigt, hur många av dem vill vi ha för oss själva? Vilka släktingar vill vi verkligen besöka? Hur många julklappar ska vi köpa? Och så vidare. För ju större ”nöjdhet” båda parter har, desto lättare blir det att diskutera och hantera jämlikhet när det gäller sysslor och fix inför och under själva julen.

Psst! Försök att dela ansvaret efter vad ni tycker är kul. Om en av er tycker att det är kul att köpa julklappar och den andre älskar att rulla köttbullar – kör på det.

Psst 2 Om du har svärisar – lägg inte energi på vad de ger i julklapp till barnet (det får din partner ta hand om, hurra!).

Saknar du sex? Dela på disken. Och julfixandet.

Så här säger Pelle Ullholm, relationsexpert på RFSU:

– Att skapa en situation där stressnivån går ned istället för upp, med tid och utrymme för varandra, ger bättre förutsättningar för närhet, intimitet och därmed sex – för dem som saknar det, säger Pelle Ullholm på RFSU.

Julpyssel som till och med vi orkar göra

Bilderna som ligger och skräpar i en låda kan bli julpynt!

Har du bilder som bara ligger och skräpar i en byrålåda? Då kan ni tillverka så här fina julgransprydnader.

Med köpt pepparkaksdeg (eller köpta pepparkakor) blir det världens minst kravfyllda pyssel. Gå loss med kristyr, silverkulor och strössel och häng ert juliga pynt i granen.

Har du inga pappersbilder kan du skriva ut på en vanlig skrivare. Och kanske någon kändis eller favoritkaraktär vill dingla bredvid er i granen?

Ingen julångest i bonusfamiljen

Jul! Tjoho, ett perfekt tillfälle att ifrågasätta det invanda och tänka nytt! 

Som bonusfamilj kan man ha mycket julångest innan man hittar bra lösningar. Men julen kan också bli en öppning för de vuxna att ifrågasätta det invanda och tänka lite nytt, tror barnpsykologen Malin Bergström.

Eftersom julen är barnens högtid är det viktigast att de har det bra, poängterar hon.

– Och det är inte bara nackdelar för barn som har separerade föräldrar. De flesta skilsmässobarn som får fira två jular ser det som en klar fördel!

Källa: Stora bonusfamiljboken av Helene Arkhem

Mindre julklappshets – ja tack!

Hur ska vi vuxna ge paket till varandra nu när det finns barn i släkten? Vi har tre förslag.

1. Alla vuxna köper varsin julklapp för en viss summa, kanske 100 eller 200 kronor (det kan till exempel bli pocketböcker, biobiljetter och delikatesser som en bit god ost eller god olivolja). Lägg alla paket i en hög, snurra flaska och se vem som får vad!

2. Ge alla vuxna i släkten en gåva från en välgörenhetsorganisation, till exempel möjligheten för ett barn att gå i skolan, rent vatten att dricka eller något annat.

3. Om ni vet vilka som ska fira jul ihop; skriv lappar med allas namn, vik ihop och lägg i en korg. Låt var och en dra en namnlapp. Till den personen ska man ge en fiiiin julklapp!