Jonas Cramby: ”Kejsarsnitt? Då vaknar familjelivarna och de ”riktiga kvinnorna”!”

Jonas Cramby är journalist, författare, pappa till Dixie, 4, och Lone, 1 och krönikör i Vi Föräldrar. Han bor i Stockholm.

”Båda mina döttrar har blivit förlösta med planerat kejsarsnitt. Ett planerat kejsarsnitt är, som namnet antyder, ett ingrepp som inte är resultatet av ett akutläge utan något man lugnt och stilla planerat tillsammans med sin barnmorska.

– Den åttonde, hur ser det ut för dig?

– Naaaeeee… Då är det säsongsavslutning av Game of Thrones. Men kanske den 11:e?

– Det blir perfaboll. Vi bokar in dig då.

Orsakerna till att man väljer planerat kejsarsnitt är många. Kanske, som i vårt fall, ligger bebisen fel. Kanske finns det någon annan medicinsk ­orsak. Kanske är mamman panikslagen inför förlossningen eller så är hon bara, som en ­bögkompis en gång sa med beundran i rösten, ”to posh to push”.

Oavsett anledning måste jag säga att jag är chockad över hur smidigt det har gått. Man bara dyker upp någon timme före operationen, pappan sätter fnissande på sig ett hårnät och mamman ett förkläde där röven hänger ut och sedan rullas hela gänget iväg till operations­salen där ett par extremt avslappnade läkare spänner upp ett tält och småpratande börjar dona lite – vid vårt senaste besök pratade de till exempel om hur de då och då skickar rulltårta med rörposten. Sedan, efter ungefär femton minuter, kommer en barnmorska bärande på något lila, skrikande och, vips, så är livet för alltid förändrat i grunden.

Så gör det ont då? Antagligen. Men inte nödvändigtvis. Efter att vår första dotter fötts frågade jag min sambo hur vidrigt det hade varit.

– Äh, inte värre än att rengöra tänderna, svarade hon.

Den riktigt stora nack­delen med planerat kejsar­snitt, som jag ser det, är att det är en av de saker som ­andra människor av någon anledning tycker att det är fritt fram att ha en åsikt om.

Dessa kan delas upp i två typer.

Till att börja med har vi dem som jag brukar kalla för ”familje­livarna”. En familje­livare är en person som har ett konto på familjeliv.se, inte är rädd för att använda versaler och utropstecken samt anser att ingenting är för oskyldigt för att vara en potentiell livsfara.

– Ger du din barn banan?! Är du galen, vet du inte att hen kan drabbas av POTASSIUM­FÖRGIFTNING?!

– Säger du HEN?! Är du galen, vet du inte han kan drabbas av köns­förvirring och BLI EN TRANSSEXUELL SERIEMÖRDARE?!

Känner du till exempel just nu ett enormt sug att mejla mig superseriös statistik om hur farligt det faktiskt är med kejsarsnitt – då är risken stor att du är en av dem.

Lite mindre irriterande, men desto mer vanligt förekommande, är de ”riktiga kvinnorna.” De är den feminina versionen av Jan Guillou som av någon anledning anser att det inte är lika fint att föda med kejsarsnitt som att under enorma smärtor och fruktansvärda kval ha pressat ut dem med musen – vilket jag i och för sig kan förstå. För har du en gång sprungit ett maratonlopp tycker du ju att folk som håller på och skryter om en 3 kilometer lång motions­runda är töntar.
Men allvarligt, man säger ju inte det till dem.
Då är man ju faktiskt bara oförskämd.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren